Like this:
Be the first to like this post.
| syed iskandar on BONSAI DAN SEJARAHNYA | |
| zahari1973 on Limau Lelang Laut | |
| muhamad arif bin oth… on cendawan susu harimau | |
| muhamad arif bin oth… on cendawan susu harimau | |
| muhamad arif bin oth… on Cendawan susu harimau (Lignosu… | |
| nana ara on KAYU PUTIH (Melaleuca leucaden… | |
| nuzoul on Kayu manis (ceylon cinnam… | |
| Shukri on Belalai Gajah (Clinacanthus… | |
| zalaluddin bin yahya on Buluh Minyak (Bambusa vul… | |
| Saujana Agriculture … on Kunyit Hitam (black turmeric) … |

penggema orkid , sdg membuat koleksi
skrg baru ada 10 sp je
pokok lemba
jenis renek
buah terdapat di pangkal pokok
rasa buah manis dan dapat mengekalkan rasa manis pabila minum air sehingga 2-3 jam
keseluruhan pokok boleh merawat penyakit diabetik tetapi jika mengambil berlebihan mengakibatkan hipo
tumbuh secara meliar di semak dan tempat yang agak sejuk
Assalaamualaikum,
terima kasih sudi mengunjungi blog ini dan berkongsi maklumat.
Sebenarnya ada kira-kira 30,000 spesis orkid hutan/spesis di seluruh dunia dan anggaran 300 spesis hanya di Malaysia. Harapan saya koleksi saudari akan bertambah dari masa ke masa.
Salam ceria selalu.
Salam untuk semua
Saya zul dari kangar perlis. Call 0194548000. E-mail: zul_tigerorchids@yahoo.com.
Nota:
Saya mempunyai lebih dari 30 semaian orkid harimau untuk dijual. Terdapat koleksi orkid harimau yang ada mempunyai 5 jenis bunga yang berbeza warna. Untuk melihat photo2 bunga tersebut sila e-mail kepada saya.
Kepada sesiapa yang berminat hubunglah saya pada bila-bila masa.
Salam.
Saya tertarik sangat nak menambah bilangan pokok orkid harimau saya. Agaknya berapa harganya sepokok? saya suka tengok daunnya (kalau berbunga aduh….rasa teruja cantiknya ciptaan Tuhan) . Orkid saya baru berusia 3 tahun (beli dari C. highland). Adakah baja orkid harimau sama dgn baja orkid yang lain. Kalau saya tanam kat tanah adakah orkid ni akan berbunga?
zul, tolong emailkan pada saya 5 warna okid harimau yang saudara ada.makasih
Assalamualaikum,
Terima kasih kerana sudi mengunjungi ke weblog saya.
Adakah saudara memiliki/ menjual orkid harimau spesis (hutan) atau hybrid (kacukan) ? Sekiranya saudara Zul ingin mengiklankan orkid harimau di blog saya, kirimkanlah gambar (jika ada) kesemua bunga orkid harimau (5 jenis yang berbeza warna) untuk saya iklankan di sini. Ramai juga peminat-peminat orkid yang menanyakan malkumat tentang orkid harimau ini kepada saya. Jika boleh sila nyatakan harganya sekali. Untuk pengetahuan saudara, jika saya iklankan orkid harimau saudara di sini, saya tidak boleh nyatakan harganya di dalam blog saya kerana ini dah seperti iklan perniagaan sedangkan weblog saya ini hanyalah secara sukarela sahaja dan bukan bertujuan perniagaan. Saya perlukan harga orkid tersebut untuk saya beritahu kepada sesiapa yang berhajat untuk mendapatkannya. Sekiranya ada yang ingin membeli orkid ini tinggal di luar kawasan Perlis, (contohnya: Kuala Lumpur) adakah saudara membuat penghantaran dan berapakah kosnya ?
Pengunjung di weblog saya bolehlah berhubung dengan saudara dengan adanya no. handphone tertera di sini, insyaallah. Salam ceria selalu.
Assalamualaikum semua,
Setelah sepuluh tahun saya menyimpan pokok anggerik harimau setelah bermacam-macam cara saya buat kini tahun 2010 dengan tangisan kegembiraan pokok saya telah tumbuh batang yg menunjukkan akan berbunga. saya akan upload gambar nanti. kepada sesiapa yang berdekatan ingin melihat tunas bunga boleh call saya di 012-6302066
Nazri – Alor Setar Kedah.
dikatakan bunga nya akan kembang mekar dalam bulan 7 nanti.
Waalaikumsalam,
memang benarlah kata-kata orang yang berpengalaman dalam bidang penanaman orkid ….terutamanya orkid harimau ini, masa untuk ia berbunga adalah di antara 5 – 10 tahun bergantung kepada kematangan orkid yang kita tanam. Walau bagaimanapun saya ucapkan tahniah kepada saudara atas kejayaan R&D yang saudara lakukan itu ! Terima kasih informasi saudara itu…
Salam ceria selalu.
salam pn
Saya pohonkan e-mail puan untuk menghantar gambar dan enarai harga semaian tiger orchids saya 2. Pohon pn sms email pn kepada saya melalui 019454800 . Terima kasih byk2 pn kerana menumpang diweblog puan.
Kalau puan nak ke padang besar singah2 la kerumah saya di no2 jalan satu. taman fauziah. kangar.
salam
maaf puan tertinggal satu angka. Ulangan hp saya 0194548000. semua orkid saya berasal dari hutan wild orchids Grammatophyllum speciosum bukanya hybrid. Mengeluarkan bunga dari perdu @ (pangkal pokok) orkid itu sendiri. Asal benih dari hutan pulau tuba langkawi, gunung jerai kedah, hutan baling, hutan pahang, dan hutan sekitar kedah dan perlis.
DAUN GELENGGANG BASAH DIKEHENDAKI!
SAYA INGIN MENCARI PEMBEKAL DAUN GELENGGANG DALAM KUANTITI YANG BANYAK SETIAP HARI.TOLONG HUBUNGI SAYA TEL NO. 019-3697251/012-8550328. BAYARAN CASH TERM.
Gambar seperti pautan berikut :
http://wannura.wordpress.com/2010/02/04/gelenggang-candlestick-senna-cassia-alata/#comment-436
Sila respon dengan segera.
salam puan nur…
mintak maaf bebanyak la puan…
terdelete plak sms puan siang td.
mintak puan hantar semula e-mail add puan
salam.
saya belum ada lagi orkid spesis ni. ingin nak beli kalau harganya berpatutan. orkid ni memang ambil masa nak berbunga. tapi tak rugi menunggunya menjelmakan bunga yang amat mengagumkan.
Bagi pengemar orkid harimau disini saya sertakan email terbaru saya: alyeusoff@yahoo.com… dan kunjungilah Facebook saya (Yussof Alibunga) Untuk makluman semua e-mail saya (zul_tigerorchids@yahoo.com) sudah tidak digunakan lagi, Terimakasih yang tiada terhingga kepada Pn Wannura kerana sudi menumpangkan saya berteduh dibawah laman blog Puan. Wasalam!