Wannura

Koleksi Tumbuhan

Anggerik Harimau – orkid spesis Januari 29, 2010

Filed under: Orkid — zainura66 @ 12:33 pm
Tags: , ,

About these ads
 

19 Responses to “Anggerik Harimau – orkid spesis”

  1. ain Says:

    penggema orkid , sdg membuat koleksi
    skrg baru ada 10 sp je

    • ain Says:

      pokok lemba
      jenis renek
      buah terdapat di pangkal pokok
      rasa buah manis dan dapat mengekalkan rasa manis pabila minum air sehingga 2-3 jam
      keseluruhan pokok boleh merawat penyakit diabetik tetapi jika mengambil berlebihan mengakibatkan hipo
      tumbuh secara meliar di semak dan tempat yang agak sejuk

  2. zainura66 Says:

    Assalaamualaikum,

    terima kasih sudi mengunjungi blog ini dan berkongsi maklumat.
    Sebenarnya ada kira-kira 30,000 spesis orkid hutan/spesis di seluruh dunia dan anggaran 300 spesis hanya di Malaysia. Harapan saya koleksi saudari akan bertambah dari masa ke masa.

    Salam ceria selalu.

  3. zul Says:

    Salam untuk semua
    Saya zul dari kangar perlis. Call 0194548000. E-mail: zul_tigerorchids@yahoo.com.
    Nota:
    Saya mempunyai lebih dari 30 semaian orkid harimau untuk dijual. Terdapat koleksi orkid harimau yang ada mempunyai 5 jenis bunga yang berbeza warna. Untuk melihat photo2 bunga tersebut sila e-mail kepada saya.
    Kepada sesiapa yang berminat hubunglah saya pada bila-bila masa.
    Salam.

    • norlailakhanam Says:

      Saya tertarik sangat nak menambah bilangan pokok orkid harimau saya. Agaknya berapa harganya sepokok? saya suka tengok daunnya (kalau berbunga aduh….rasa teruja cantiknya ciptaan Tuhan) . Orkid saya baru berusia 3 tahun (beli dari C. highland). Adakah baja orkid harimau sama dgn baja orkid yang lain. Kalau saya tanam kat tanah adakah orkid ni akan berbunga?

    • zambri khalid Says:

      zul, tolong emailkan pada saya 5 warna okid harimau yang saudara ada.makasih

  4. zainura66 Says:

    Assalamualaikum,

    Terima kasih kerana sudi mengunjungi ke weblog saya.

    Adakah saudara memiliki/ menjual orkid harimau spesis (hutan) atau hybrid (kacukan) ? Sekiranya saudara Zul ingin mengiklankan orkid harimau di blog saya, kirimkanlah gambar (jika ada) kesemua bunga orkid harimau (5 jenis yang berbeza warna) untuk saya iklankan di sini. Ramai juga peminat-peminat orkid yang menanyakan malkumat tentang orkid harimau ini kepada saya. Jika boleh sila nyatakan harganya sekali. Untuk pengetahuan saudara, jika saya iklankan orkid harimau saudara di sini, saya tidak boleh nyatakan harganya di dalam blog saya kerana ini dah seperti iklan perniagaan sedangkan weblog saya ini hanyalah secara sukarela sahaja dan bukan bertujuan perniagaan. Saya perlukan harga orkid tersebut untuk saya beritahu kepada sesiapa yang berhajat untuk mendapatkannya. Sekiranya ada yang ingin membeli orkid ini tinggal di luar kawasan Perlis, (contohnya: Kuala Lumpur) adakah saudara membuat penghantaran dan berapakah kosnya ?

    Pengunjung di weblog saya bolehlah berhubung dengan saudara dengan adanya no. handphone tertera di sini, insyaallah. Salam ceria selalu.

  5. NAZRI Says:

    Assalamualaikum semua,

    Setelah sepuluh tahun saya menyimpan pokok anggerik harimau setelah bermacam-macam cara saya buat kini tahun 2010 dengan tangisan kegembiraan pokok saya telah tumbuh batang yg menunjukkan akan berbunga. saya akan upload gambar nanti. kepada sesiapa yang berdekatan ingin melihat tunas bunga boleh call saya di 012-6302066

    Nazri – Alor Setar Kedah.

    dikatakan bunga nya akan kembang mekar dalam bulan 7 nanti.

  6. zainura66 Says:

    Waalaikumsalam,

    memang benarlah kata-kata orang yang berpengalaman dalam bidang penanaman orkid ….terutamanya orkid harimau ini, masa untuk ia berbunga adalah di antara 5 – 10 tahun bergantung kepada kematangan orkid yang kita tanam. Walau bagaimanapun saya ucapkan tahniah kepada saudara atas kejayaan R&D yang saudara lakukan itu ! Terima kasih informasi saudara itu…

    Salam ceria selalu.

  7. zul Says:

    salam pn
    Saya pohonkan e-mail puan untuk menghantar gambar dan enarai harga semaian tiger orchids saya 2. Pohon pn sms email pn kepada saya melalui 019454800 . Terima kasih byk2 pn kerana menumpang diweblog puan.
    Kalau puan nak ke padang besar singah2 la kerumah saya di no2 jalan satu. taman fauziah. kangar.
    salam

  8. zul Says:

    maaf puan tertinggal satu angka. Ulangan hp saya 0194548000. semua orkid saya berasal dari hutan wild orchids Grammatophyllum speciosum bukanya hybrid. Mengeluarkan bunga dari perdu @ (pangkal pokok) orkid itu sendiri. Asal benih dari hutan pulau tuba langkawi, gunung jerai kedah, hutan baling, hutan pahang, dan hutan sekitar kedah dan perlis.

  9. zul Says:

    salam puan nur…
    mintak maaf bebanyak la puan…
    terdelete plak sms puan siang td.
    mintak puan hantar semula e-mail add puan
    salam.

  10. saya belum ada lagi orkid spesis ni. ingin nak beli kalau harganya berpatutan. orkid ni memang ambil masa nak berbunga. tapi tak rugi menunggunya menjelmakan bunga yang amat mengagumkan.

  11. zul Says:

    Bagi pengemar orkid harimau disini saya sertakan email terbaru saya: alyeusoff@yahoo.com… dan kunjungilah Facebook saya (Yussof Alibunga) Untuk makluman semua e-mail saya (zul_tigerorchids@yahoo.com) sudah tidak digunakan lagi, Terimakasih yang tiada terhingga kepada Pn Wannura kerana sudi menumpangkan saya berteduh dibawah laman blog Puan. Wasalam!

  12. mohd zikri hakim Says:

    macammana saya nak order orkid harimau..nak buat macamana??????

    • zainura66 Says:

      Mohd Zikri boleh cuba menghubungi dan dapatkan maklumat dari mereka :

      1. Encik saiful eimir – contact no ni 014-2478913

      2. Alamat nursery Harry :

      PA 65791, Hala Tasek Timur 11, Kg. Tersusun Tasek,31400, Ipoh,Perak dan no. taliponnya ialah h/p : 012 – 463 7432 atau 019 – 570 0797

      3. En. Zul melalui email : alyeusoff@yahoo.com atau Hp no. 019-4548000 untuk di hubungi

  13. syahredza Says:

    Saya dr JB…ada 4 pokok Tiger Orchird telah mengeluarkan 2 batang bunga, ada 3 batang bunga dan paling byk 6 batang,,so sapa yg berminat..saya nak jual hubungi saya di syahredza@gmail.com utk gambar dan harga..penghantaran disediakan..

  14. vino Says:

    baja utk orki harimau. 0176346979


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: