Wannura

Koleksi Tumbuhan

Dendrobium farmeri – orkid liar Februari 6, 2010

Filed under: Orkid — zainura66 @ 4:31 pm
Tags: , ,

About these ads
 

6 Responses to “Dendrobium farmeri – orkid liar”

  1. AIZAN Berkata:

    HAI….SAYA BYK DH MENGUMPUL ORKID2 HUTAN CUMA XTAU NAMA JE…KENAL POKOK JE…SAYA DARI PERAK…SAYA TERPENGARUH DENGAN OTAI2 ORKID DI KAMPUNG SAYA,TIAP2 PEGI MASUK GUNUNG….

  2. zainura66 Berkata:

    Hai AIZAN,

    boleh saya tahu sebanyak mana orkid2 hutan dalam koleksi Aizan ? Adakah ianya untuk dijual atau pun sebagai koleksi peribadi ? Aizan berasal dari daerah mana di Perak?

    Terima kasih dan salam hormat.

  3. miera Berkata:

    salam,..sye ske la tgk2 0rkid ni,.still blajar lagi,tp sgt ske 0rkid even xtau name,.hehe,.pe2 pn thanks f0r the inf0rmati0n n beutiful pictures,..

  4. zainura66 Berkata:

    Assalamualaikum,

    Tak apa, mula-mula kita suka, bila dah suka kita kenal rupa, bila kita berusaha mencari…kita akan kenal namanya

    Wassalam. Terima kasih dan salam hormat.

    • Ang60 Berkata:

      Hi Zainura
      boleh saya tau brp bnyk spesis orkid hutan @ liar dlm koleksi anda?.Saya bnyk jumpa orkid bila masuk hutan tp ambil yg jatuh atau dari yg saya fikir betu2 area tu total lost,itu pun takut spesis tu pupus.Saya benci pd poacher orkid sb dia org ni fikir fulus saja…bnyk peniaga orkid memperalatkan org2 ni untuk smuggle orkid ke luar negara.Ari tu saya singgah di sebuah nurseri di melaka,saya terlihat spesis paphiopedilum barbatum,bila tanya tokey nurseri tersebut dpt supply dari mana?Tanpa rasa bersalah dia bagitau dpt dari Terengganu…Berderau darah saya.Bila saya balik ke kampung & pergi tinjau on site…dah jadi hancur semuanya…tp site lain still protected…Mereka ni lah lanun darat yg patut di buang pulau…mereka x menghormati konvensen antarabangsa dlm melindungi spesis terancam/CITES juga khazanah berharga negara…!

  5. Ahmad Berkata:

    Dendrobium farmeri juga ada dlm koleksi saya.Bunga nya yg cantik,wangi mmg membuat saya tenang.Kalau berbunga serentak 3 pasu pasti mengalahkan orkid2 liar lain yg ada dlm koleksi saya.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 72 other followers

%d bloggers like this: