Wannura

Koleksi Tumbuhan

ASAM KELUBI (Eleiodoxa conferta) SEDAP DIBUAT JERUK Februari 27, 2010

Filed under: Paya bakau — zainura66 @ 11:33 am
Tags: ,

About these ads
 

7 Responses to “ASAM KELUBI (Eleiodoxa conferta) SEDAP DIBUAT JERUK”

  1. Gm@Rincool Says:

    Waaah dekat kampung saya banyak buah ni, pokok ini mempunyi dua seipsis 1.Kelumbi memang masam 2. Deimuan ini tidak masam syook dimakan.

  2. zainura66 Says:

    Terima kasih rincool kerana sudi berkongsi maklumat di sini. Di mana letaknya kampung rincool tu ye ? Salam ceria selalu.

  3. mazlan mansor Says:

    Boleh tau macamana cara nak buat jeruk asam kelubi tu. Sedap makan macam macam tu atau sedap makan dengan nasi berlauk!

    • zainura66 Says:

      Bahan-bahan Asam kelubi Garam Gula Ais krim soda

      Cara-cara -buah kelubi dibuang kulitnya kemudian dipotong mengikut bentuk yang dikehendaki -letak buah yang telah dipotong tadi kedalam besen atau apa-apa bekas yang sesuai untuk merendam -masukkan air panas ke dalam bekas yang berisi buah kelubi tadi .. biar sampai terendam kesemua buah -rendam lebih kurang 15 minit( jgn lebih masa ye karang..lembik plak kelubi tu..) -toskan buah kelubi tadi dan jirus ngan air biasa untuk hilangkan wap panas tu -masukkan air biasa serta garam dan letak semula buah tadi dalam air garam pulak ( sukatan air hendaklah sampai buah tersebut terendam kesemuanya ) -biar dalam air garam lebih kurang 6 jam ( lebih sikit pun tak pa ) lepas tu toskan buah tu.. -gula tadi di larutkan dengan air ( guna air masak ) sukatan air tu sama je iaitu sampai semua buah terendam..lepas itu campur dengan ais krim soda -masukkan buah kelubi tadi dalam bancuhan air gula dan bolehlah disimpan -dalam masa dua hari boleh la makan…

      Kalau nak rasa kelainan, bolehlah makan nasi berulamkan jeruk asam kelubi.

      Selamat mencuba.

  4. zainura66 Says:

    Bahan-bahan
    Asam kelubi
    Garam
    Gula
    Ais krim soda

    Cara-cara
    -buah kelubi dibuang kulitnya kemudian dipotong mengikut bentuk yang dikehendaki
    -letak buah yang telah dipotong tadi kedalam besen atau apa-apa bekas yang sesuai untuk merendam
    -masukkan air panas ke dalam bekas yang berisi buah kelubi tadi .. biar sampai terendam kesemua buah
    -rendam lebih kurang 15 minit( jgn lebih masa ye karang..lembik plak kelubi tu..)
    -toskan buah kelubi tadi dan jirus ngan air biasa untuk hilangkan wap panas tu
    -masukkan air biasa serta garam dan letak semula buah tadi dalam air garam pulak ( sukatan air hendaklah sampai buah tersebut terendam kesemuanya )
    -biar dalam air garam lebih kurang 6 jam ( lebih sikit pun tak pa ) lepas tu toskan buah tu..
    -gula tadi di larutkan dengan air ( guna air masak ) sukatan air tu sama je iaitu sampai semua buah terendam..lepas itu campur dengan ais krim soda
    -masukkan buah kelubi tadi dalam bancuhan air gula dan bolehlah disimpan
    -dalam masa dua hari boleh la makan…

    Kalau nak rasa kelainan, bolehlah makan nasi berulamkan jeruk asam kelubi.

    Selamat mencuba.

  5. suhail Says:

    cara cara membuat jeruk asam kelubi secara life

    • shahrul Says:

      kepada yg berminat buah asam kelubi ini blh hubungi sy..kerana terdapat puluhan pokok dikawasan hutan kg sy….012 347 8894


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 76 other followers

%d bloggers like this: