Wannura

Koleksi Tumbuhan

MATA PELANDUK (Ardisia elliptica) : PERUBATAN TRADISIONAL Mei 23, 2010

Filed under: pokok hutan — zainura66 @ 12:30 pm
Tags: , , , ,

Pengenalan
Ketinggian pokok mata pelanduk adalah antara 0.5 hingga 3 meter. Daunnya ringkas, elip dan saiznya antara 0.5 hingga 5.5cm. kedua-dua permukaan berambut halus dan peruratan pinat tetapi uratnya tak jelas kecuali urat utama. Bunga berwarna merah jampu. Pokok mata pelanduk mempunyai buah yang kecil dan berwarna merah bila matang.

Pokok mata pelanduk biasanya tumbuh di kawasan belukar dan hutan sekunder.

Kegunaan

Kulit batang pokok pelanduk boleh digunakan untuk mengubat kudis. Kulit kayu pada batang ditumbuk lumat dan campur dengan minyak kelapa dan belerang (sulfur) dalam nisbah yang sama.Campuran ini disapukan pada kudis.

Pucuk pokok mata pelanduk boleh digunakan untuk merawat demam panas. Segenggam pucuk diramas dalam air sehingga keluar lendir atau tumbuk akar hingga lumat dan campur air serta tapis. Air ini digunakan untuk membasuh kepala setiap hari. (Rujukan : http://pkukmweb.ukm.my/)

Tumbuhan ini sering ditemui di kawasan belukar dan pinggir hutan. Bahagian akar dan daunnya sering digunakan untuk perubatan. Akarnya dianggap mujarab untuk campuran ubat sakit meroyan. Air rebusan akarnya diyakini baik untuk mengubat sakit tekak atau dada. Tetapi awas, jika minum terlalu banyak menyebabkan seseorang muntah. Daunnya elok untuk mengubat penyalit sengal-sengal tulang. Lumatkan daun beserta akarnya lalu pupukkan pada tempat yang sakit. Buahnya yang berwarna merah dan manis, boleh dimakan sebagai ulam. (Rujukan : http://fazlisyam.com/)

About these ads
 

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 74 other followers

%d bloggers like this: