Wannura

Koleksi Tumbuhan

Sirih Melayu Disember 15, 2009

Filed under: Herba — Wannura @ 11:41 am
Tags: , , ,

Nama saintifik Piper betle L

Nama biasa Betel vine, piper betel, sirih

Famili Piperaceae

Pengenalan

Berasal dari kawasan Indo- Malaya.  Daunnya yang berwarna hijau berbentuk bujur ; purata panjang 18sm dan lebar 12sm dan urat-urat daunnya jelas kelihatan di permukaan atas . Ia tumbuh menjalar (memanjat ) pada pokok lain, kayu pancang atau di pagar rumah. Batang  pokok sirih adalah sederhana keras. Susunan daunnya yang tumbuh berselang seli antara 3 – 5 sm jaraknya itu mempunyai aroma dan rasa yang agak pahit serta pedas sedikit.

Daun sirih amat terkenal di kalangan orang India dan Melayu. Biasanya digunakandalam upacara keagamaan (India) dan juga di hari-hari perayaan tradisi seperti peminangan/ pertunangan, perkawinan serta dijadikan penawar kepada penyakit. Orang-orang tua menggemari mengunyah sirih yang dicampurkan dengan gambir, pinang dan kapur makan di waktu santai. Ini juga boleh menjadikan seseorang itu  ketagih.

Khasiat dan Kegunaan

1.a) Pencuci mata – daun sirih yang telah matang (berwarna kuning) diperah kedalam  air suam dan ditapiskan . Rendam mata di dalam air tersebut ketika mata dicelikkan. Lakukan 3 kali seminggu.  Petua : Kak Zunaidah

b) Pencuci vagina (kemaluan) –  daun serta batangnya direbus  dan dijadikan untuk membasuh liang faraj  bagi mengelak keputihan.

2.Legakan asma/batuk –  daunnya dicampur gula batu direbus pekat diminum serta daun yang dilayur atas api  seketika  di tempel pada dada.
3.Hidung berdarah –  daunnya yang muda diramas-ramas, digulung dan disumbatkan ke dalam lubang hidung.

4. Penyakit kulit gatal – rebus daun sirih dan cuci kulit yang gatal.

5.  Jerawat –  daun direndam dalam air panas dan cuci muka setelah air suam.

6.  Mandian – sebagai aromaterapi untuk mengharumkan bau badan.

7.  Masalah perut, buah dada bengkak susu – daun dijadikan barut setelah disapu minyak kelapa serta dilayur ke atas api dan letakkan ke atas perut / buah dada yang bengkak akibat air susu berlebihan.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: