Wannura

Koleksi Tumbuhan

Pecah beling (Strobilanthes crispus ) Januari 9, 2010

Filed under: Herba — Wannura @ 3:02 pm
Tags: , ,

 

8 Responses to “Pecah beling (Strobilanthes crispus )”

  1. spyrakyat Says:

    Assalamualaikum…

    Dengan adanya blog sebegini dapatlah pengunjung merujuk khasiat setiap tumbuhan yang diciptakanNya.

    Lepas ni bolehlah disalurkan maklumat mengenai Lepidium Peruvianum Chacon yang juga dikenali sebagai Maca, Peruvian Ginseng atau Natural Viagra.

    Salam ceria selalu…

  2. zainura66 Says:

    Assalamualaikum,

    Insyaallah makcik akan terus buat posting bagi herba-herba yang lain pula. Teruskan melayari weblog ini untuk pokok-pokok herba, orkid spesis dan lain-lain nanti.

    Terima kasih. Senyum selalu.

  3. zainura66 Says:

    Keji Beling (Stachytarpheta mutabilis)

    Keji Beling (Stachytarpheta mutabilis) adalah suatu jenis tumbuhan yang berbatang basah dan sepintas lalu menyerupai rumput berbatang tegak. Di Jawa tanaman ini banyak terdapat di pedesaan yang tumbuh sebagai semak. Batang pohonnya berdiameter antara 0,2 – 0,7 cm. Kulit luar berwarna ungu dengan bintik-bintik hijau dan apabila menjadi tua berubah menjadi coklat. Daun ngokilo berbentuk bulat telur, pada tepinya bergerigi dengan jarak agak jarang, berbulu halus hampir tak kelihatan. Panjang helaian daun (tanpa tangkai) berkisar antara 5 – 8 cm (ukuran normal) dan lebar daun kira-kira 2 – 5 cm. Tumbuhan ini mudah berkembang biak pada tanah subur, agak terlindung dan di tempat terbuka. 1. Syarat Tumbuh a. Iklim · Ketinggian tempat : 1 m – 1.000 m di atas permukaan laut · Curah hujan tahunan : 2.500 mm – 4.000 mm/tahun · Bulan basah (di atas 100 mm/bulan) : 8 bulan – 9 bulan · Bulan kering (di bawah 60 mm/bulan): 3 bulan – 4 bulan · Suhu udara : 200 C – 250 C · Kelembapan : sedang · Penyinaran : sedang b. Tanah · Tekstur : pasir sampai liat · Drainase : sedang – baik · Kedalaman air tanah : 25 cm dari permukaan tanah · Kedalaman perakaran : 5 cm dari permukaan tanah · Kemasaman (pH) : 5,5 – 7 · Kesuburan : sedang 2. Pedoman Bertanam a. Pegolahan Tanah · Buatkan lubang tanam berukuran 25 cm x 25 cm x 25 cm b. Persiapan bibit · Perbanyakan tanaman kejibeling dilakukan dengan stek. c. Penanaman · Stek ditanam pada lubang tanah yang telah disiapkan dengan jarak tanam 1 m x 1 m.

    Nama Lokal :
    Keji Beling (Indonesia), Ngokilo (Jawa)

    Penyakit Yang Dapat Diobati :
    Tumor, Diabetes melitus, Lever (Sakit kuning), Ambeien (Wasir); Kolesterol, Maag, Kena bisa ulat dan Semut hitam;

    Pemanfaatan :
    1. Tumor
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: Ikan Asin, cabai, tauge, sawi putih, kangkung, nanas,
    durian, lengkong, nangka, es, alkohol dan tape, limun dan vitzin.

    2. Diabetes Mellitus
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara Pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: makanan yang manis-manis.

    3. Lever (sakit Kuning)
    Bahan: Daun Keeji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara Pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: makanan yang mengandung lemak.

    4. Ambeien (wasir)
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara Pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: Daging kambing dan makanan/masakan yang pedas.

    5. Kolesterol tinggi
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara Pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: makanan yang berlemak.

    6. Maag
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 3 lembar.
    Cara Pemakaian: dimakan sebagai lalapan setiap hari dan dilakukan
    secara teratur.
    Pantangan: makanan pedas atau asam.

    7. Kena Bisa Ulat dan Semut Hitam
    Bahan: Daun Keji Beling mentah dan segar 1 lembar.
    Cara Pemakaian: digosokkan pada bagian tubuh yang gatal hingga
    daun tersebut mengeluarkan air dan hancur. Dilakukan 2 kali
    setelah berselang 2 jam.

    Komposisi :
    Daun kejibeling mengandung unsur-unsur mineral seperti kalium, natrium, kalsium dan beberapa unsur lainnya.

    • othmanmanros Says:

      Bolehkan anda postkan gambar untuk kami yang x kenal tumbuhan ini. Mudah-mudahan ianya dapat membantu. Mungkin nama ditempat kami lain. Kalau ada gambar barulah dapat dipastikan. Terimakasih.

  4. Ida Says:

    Salam..terimakasih atas informasi yang diberikan,saya amat berminat dengan anak pokok pecah beling nie. Untuk pengetahuan puan, saya tinggal di butterworth, Pulau Pinang ..dekat mana boleh saya dapatkan anak pokok ini. Terima kasih.

    • zainura66 Says:

      Assalamualaikum wbt,

      weblog ini sememangnya sebagai rujukan dan jika ida ada maklumat tentang mana-mana tumbuhan pun boleh dikongsikan di sini. Sekiranya benar-benar berminat boleh juga ambil di tempat saya di Ipoh ni. Boleh juga cuba cari di nurseri. Wassalam.

      Salam ceria selalu

  5. Helmi Says:

    Assalamalaikum. Saya amat berminat untuk mengetahui tentang lebih mendalam berkenaan Keji Beling. harap dapat sertakan ghambar.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: