Wannura

Koleksi Tumbuhan

Kesumba (lipstick tree) – Bixa orellana L. Januari 30, 2010

Filed under: Herba — Wannura @ 12:24 pm
Tags: , , ,

 

2 Responses to “Kesumba (lipstick tree) – Bixa orellana L.”

 1. zul Says:

  oh ini lah pokok kesumba. ada warna lain lagi ke? sbb kesumba untuk pewarna makanan ada berwarna kuning. saya tak pasti tu kesumba dari pokok atau pun tiruan.

 2. zainura66 Says:

  Memang betul ianya digunakan sebagai pewarna dalam makanan, pakaian, kayu kayuan tetapi En. Zul kenalah berhati-hati sebab pokok ini mempunyai racun. Bahagian beracun ialah daun, buah, akar dimana bahan aktif yang terdapat pada tumbuhan ini ailah Bixin dan norbixin; menurut kajian yang telah dibuat kesan keracunan akibat dari tumbuhan ini boleh menyebabkan cirit birit dan keradangan pada kulit. Ujian keatas tikus mendapati ia meningkatkan paras glukos dalam darah.
  Walaupun tumbuhan ini beracun Namun, setelah satu pemerosesan dibuat oleh pakar-pakar dalam industri makanan, baik bixin maupun norbixin merupakan golongan pigmen karotenoid; Bixin tidak dapat larut dalam air, tetapi larut dalam lemak. Sedangkan norbixin larut dalam air. Kedua sifat kelarutan inilah yang menjadi alasan mengapa pewarna alami dari tanaman ini tersedia dalam bentuk kristal (bixin, larut dalam lemak) dan serbuk (norbixin, larut dalam air).

  Pada industri makanan, bixin biasanya diformulasikan untuk menampilkan warna pada kisaran kuning, orange ( jingga) sampai merah pada aneka makanan berbasis lemak (mentega, margarin, keju, yoghurt, krim) dan makanan ringan (kue, biskuit). Bixin juga digunakan sebagai pewarna minyak goreng, minyak jagung, dan salad.

  Sedangkan norbixin dapat digunakan untuk menampilkan warna orange hingga kuning pada tepung beras, tepung jagung, tomat sos, kicap, minuman seperti sirup buah, selai buah dan betik manisan . Salah satu pengusaha makanan terkenal yang menggunakan kesumba sebagai pewarnanya adalah Kraft Inc. Sebagian besar produk mereka yang berbahan dasar susu menggunakan kesumba untuk memberikan warna yang menarik.
  Ini adalah sebagai maklumat tambahan untuk saudara.

  Terima kasih dan salam hormat.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: