Wannura

Koleksi Tumbuhan

PETAI BELALANG (Leucaena leucocephala) RAWAT BATU KARANG Februari 26, 2010

Filed under: Herba — Wannura @ 5:12 pm
Tags: , , , ,

 

17 Responses to “PETAI BELALANG (Leucaena leucocephala) RAWAT BATU KARANG”

 1. John Says:

  Where can I find Petai Belalang (Petai Cina/Petail Burung / Leucaena leucocephala)? Do you sell its seeds? Can it be seen anywhere in KL or Selangor, Malaysia?

  • REA Says:

   Dear John,

   We have loads of ‘petai belalang’ you are always welcome to our place.. we are doing some clearing work on our piece of land which has been long deserted, Now we are making a come back… You are always welcome,, we could use some helping hand in whatever means,, in return for petai belalan,,, lol..thank you.

 2. zainura66 Says:

  John,

  this plant can be easily seen throughout Malaysia because it is spread by animals or wind. I don’t think it is neccessary for you to buy this plant because you can get it elsewhere especially in town, village, roadside, highway or in the forest. Don’t waste your money buying plants that grow wild in our country if you are a Malaysian!!!

 3. fadhil kuantan 15/8/2010 Says:

  adakah kajian terperinci telah d buat keatas petai belalang sebagai tumbuhan ubat, kandungan mimosin dlm petai belalang mmg memudarat kan..saya sendiri tlh terkena sakit kepala dan mual stlh memakan sambal petai belalang tidak lama dulu..

  • zainura66 Says:

   Assalamualaikum saudara fadhil,

   terima kasih kerana mengunjungi ke weblog saya di mana saya kumpulkan maklumat mengenai tumbuh-tumbuhan yang terdapat di muka bumi kita ini. Ini adalah sekadar koleksi tumbuh-tumbuhan yang boleh dijadikan panduan samada dijadikan makanan, ubatan , tanaman hiasan, pagaran, alatan, bangunan dan sebagainya. Weblog ini bukanlah bertujuan semata-mata untuk menggantikan klinik atau tempat rujukan perubatan . Sebenarnya tumbuh-tumbuhan boleh juga di jadikan penawar kepada penyakit serta boleh juga menjadi racun kepada manusia. Orang zaman dahulu kala tidak mempunyai sebarang ubatan moden seperti sekarang untuk menyembuhkan penyakit mereka seperti sakit kepala, demam, keletihan dan sebagainya. Jadi, atas amalan dan warisan nenek-moyang mereka menggunakan tumbuhan yang berada di sekitar mereka untuk menjadi penawar penyakit . Maka inilah di sebut sebagai perubatan tradisional walau pun tidak di buat kajian terlebih dahulu ke atas tumbuhan tersebut. Pada pendapat peribadi saya, makanan yang kita boleh makan adalah ubat dan bukannya ubat menjadi makanan kepada kita. Tubuh badan kita memerlukan hanya perlukan sedikit sahaja bagi setiap benda yang kita makan untuk dijadikan darah daging kita dan sekiranya kita mengambilnya dengan kadar yang banyak ia juga boleh memudaratkan kita. Contohnya petai yang dikatakan boleh merawat batu karang, ganja boleh dijadikan ubat bius, ketum boleh menghilangkan keletihan dan lain-lain berdasarkan pengalaman orang-orang pada zaman dahulu dalam menangani masalah kesihatan mereka pada masa itu. Ada juga tumbuhan yang telah dibuat kajian dan telah dibukukan. Saudara boleh juga merujuk kepada buku ini : “Sayuran: khasiat makanan & ubatan oleh Hean Chooi Ong” atau pun “*Herbs of Malaysia” oleh Joseph Samy, M. Suguran dan Kate L. W. Lee.*

   Terima kasih dan salam hormat.

 4. REA Says:

  Salam,, Kebun kami banyak pokok petai belalang. Terlalu banayk,, nak potong buang sayang kerana tentu bole mendatang kan hasil,,maka , minta pandangan bole kah saya commersialkan petai belalang ni.. TQ

  • Assalamu’alaikum Wrmbth, Beri makan kambing ataupun tuan boleh usahakan penternakan kambing. Kandungan protein petai belalang sangat tinggi dan sesuai untuk penggemukan haiwan ruminan seperti kambing. Pemberian peet akan dapat dikurangkan dan tuan mungkin juga boleh cuba membekalkan petai belalang kepada penternak kambing.

   Belum ada lagi perkhidmatan bekalan petai belalang, yang sudah ada rumput napier. Mungkin peluang keemasa untuk anda. SIapa tahu bukan.. Wallahu’alam

 5. Rye aima Says:

  Salam ,
  Bole kah petai belalang ini di komersial kan?

 6. Syamimi Says:

  apakah komponen2 yang terkandung di dalam petai belalang?protein?lemak?fiber?

 7. mamaizaat Says:

  makcekkeskrim, puan boleh dapatkan petai belalang secara percuma berhampiran tanah perkuburan aruah anakanda saya di tanah Perkuburan Jalan Kuari berdekatan dengan Masjid Nurusaadah, Kampong Cheras Baru Pokok petai belalang tumbuh dengan suburnya di kawasan tersebut.

 8. abangza Says:

  kecik-kecik dulu saya suka makan. pucuk nya pun boleh buat ubat sakit perut.

 9. Clara Says:

  Heya great blog! Does running a blog similar to this take a massive amount work?

  I have no understanding of programming however I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off topic however I just had to ask.
  Thanks a lot!

 10. siti Says:

  As salam,

  Sya tengah membuat projek penanaman pokok petai belalang. boleh ker sya mendapatkan butiran lanjut mengenai pokok ini. contoh pokok matang bile? keluasan tanaman, pengurusan tanaman (fertilizer, pruning, pesticide and fungicide, dll).

  maklumat berikut bolehla dihantar ke e_mailza@yahoo.com

  Amat berbesar hati dengan pertolongan dari pihak tuan,


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: