Wannura

Koleksi Tumbuhan

SIRIH BELANDA (Scindapus aureus) TUMBUHAN YANG UNIK Mac 10, 2010

Filed under: Landskap — Wannura @ 3:25 pm
Tags: , ,

 

4 Responses to “SIRIH BELANDA (Scindapus aureus) TUMBUHAN YANG UNIK”

 1. sangilapi Says:

  kebiasaan di dalam hutan ni,kalau tumbuhan itu berbuah dan mempunyai warna-warna yang menarik tetapi tiada burung atau monyet yang sudi makan buah tersebut,ada kemungkinan besar ianya beracun….sekadar pendapat :)…tapi ada bagusnya kita tau menggunakan AK(applied kinesiology) untuk kepastian yang lebih tepat,samada beracun atau tidak.

 2. zainura66 Says:

  Sebenarnya sebarang pokok/ buah yang dimakan oleh haiwan seperti burung adalah tidak beracun. Ini bermakna pokok ini memang beracun kerana burung pun takut nak makan ! Tambahan pula ia telah di buat kajian oleh Universiti Sains Malaysia dan telah terbukti pokok ini mengandungi racun (ia mempunyai bahan aktif yang dinamakan kalsium oksalat). Pada masa dahulu, pokok ganja, ketum etc. dijadikan ubat, tetapi kini bila dah di modifiedkan, ia bertukar pula menjadi racun kerana pengambilan yang berlebihan. Bolehlah ajar saya macamana nak gunakan AK tu, minat juga bidang sains ni… p/s; di rumah saya ada pokok ni dan bermacam varieti tapi belum lagi berbuah nampaknya :-

  Terima kasih, salam ceria selalu.

 3. sangilapi Says:

  mengenai AK tu saya sudah jelaskan serba sedikit dalam entry terbaru saya…agak sukar sikit kalau memberi penerangan secara penulisan ni tapi diharap puan boleh memahaminya.

  • zainura66 Says:

   walaumacamana pun ribuan terima kasih saya ucapkan kerana sudi memberi sedikit masa untuk menerangkannya kepada saya serta orang lain.

   Salam ceria selalu. 🙂


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: