Wannura

Koleksi Tumbuhan

TENGGEK BURUNG (Euodia lunu-ankenda) ULAM YANG LAZAT April 16, 2010

Filed under: Pokok liar — zainura66 @ 1:07 am
Tags: , ,

PUCUK tenggek burung adalah sayuran ulam yang sangat digemari apatah lagi jika dicolek dengan sambal belacan atau sambal udang kering dan dimakannya bersama nasi. Rasa dan aromanya dapat merangsang selera dan nasi biasanya dimakan lebih berselera dari biasa. Selain itu, pucuknya juga dijadikan ramuan dalam nasi ulam, kerabu atau menjadi ramuan masakan ikan atau resipi tradisional.
Pokok tenggek burung berasal dari Indo-Malaysia, bersaiz kecil setinggi 5 hingga 7 meter, bercabang banyak dan rimbun. Daunnya trifoliat dengan anak daunnya berbentuk oblong dan akuminat ke hujung, 6 hingga 15 sentimeter (sm) panjang dan 3 hingga 8 sm lebar.
Anak daun terminal lebih besar sedikit daripada anak daun sisi. Petiol 5 hingga 6 cm panjang. Daun ini beraroma sedap bila diramas. Infloresen sima, berpedunkel sepanjang 5 hingga 8 cm. Bunga kecil, berwarna putih kehijauan dan berbau wangi sedikit. Buahnya kapsul, 12 mm lebar dan berbiji halus.
Tidak banyak diketahui mengenai khasiat ulam ini. Dalam 100 g bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 83 g, protein 4.4 g, karbohidrat 9.9 g, lemak 0.3 g, serat 1.5 g fosforus 51 mg, kalsium 41 mg, kalium 330 mg, vitamin C 9.3 mg.
Pokok tenggek burung jarang ditanam dan tumbuh meliar di tepi belukar. Burung adalah penyebar utama pokok ini. Bagaimanapun, pokok ini mudah dibiakkan dengan cara keratan batang. Anak-anak yang tumbuh di pangkal pokok boleh juga digali dan ditanam semula. Pokok ini mudah hidupnya dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi.

About these ads
 

3 Responses to “TENGGEK BURUNG (Euodia lunu-ankenda) ULAM YANG LAZAT”

  1. Nurshahira Berkata:

    salam.. tmpg tny… dri mane en dapat maklumat kandungan cth protein, calcium and etc dalam tenggek burung ye??.. saye da jenuh cari tapi x jumpe….

    • zainura66 Berkata:

      Waalaikumsalam Nurshahira,

      jika tanya saya di mana saya dapat info ni, susah juga saya nak jawab sebab info-info dalam weblog ini saya perolehi dari berbagai sumber seperti majalah, buku herba, suratkhabar, televisyen, internet, dari pengalaman kawan-kawan dan lain-lain lagi. Jadi di sini saya kumpulkan semua maklumat yang ada sebab jika saya menyimpannya di dalam buku atau fail, ia akan di ganggu oleh anai-anai.

      Terima kasih dan wassalam.

      • Nurshahira Berkata:

        owh… :)… okay.. boley saye dapatkan name penuh encik?… at least saye dapatkan citation utk artikel yg ade author n tahun.. tapi yg content calcium n sume tu specifically, encik dapat dri mane ye?..


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 72 other followers

%d bloggers like this: