Wannura

Koleksi Tumbuhan

ASHITABA (Angelica keiskei) PENAWAR KANSER April 29, 2010

Filed under: Herba — Wannura @ 10:45 am
Tags: , ,

MALAIKAT PENYEMBUH DARI NEGERI SAKURA

Rahasia umur panjang penduduk Hachijo Jepang, hingga rata-rata 90 tahun akhirnya tersingkap. Mereka rutin mengkonsumsi Ashitaba setiap hari. Tanaman obat kaya antioksidan itu mereka jadikan sayur menyebabkan daya tahan tubuh sangat kuat.

Ashitaba mempunyai getah berwarna kuning atau chalcones yang keluar dari batang dan daun. Disitu terdapat beberapa bahan aktif seperti xanthoangelol dan 4-hydroxyderricin. Diantara sekitar 50 jenis Angelica, Ashitaba merupakan satu satunya yang memiliki getah kuning.

Tanaman yang dibudidayakan Balitro (Balai Tanaman Obat Aromatika) ini bernama Angelica keiskei Koidzumi.

Selain kaya antioksidant tanaman ini juga ampuh melawan kanker seperti dibuktikan oleh Toru Okiyama, seorang peneliti di Universitas of Meiji Jepang yang memberikan ekstrak Ashitaba pada tikus penderita kanker paru dan kulit. Enam bulan berselang setelah perlakuan kanker paru dan kanker kulit tersebut sembuh.
dari hasil penelitian lain yang dilakukan di FK Eihme University juga di Jepang menemukan senyawa yang berperan melawan kanker disebut XANTHOANGELOL, berfungsi menghambat sintesis DNA pada sel-sel kanker.
Xanthoangelo juga ditengarai ampuh mengobati Neuroblastoma alias kanker syaraf dan leukemia, Xanthoangelol berfungsi apoptosis dan memetikan sel kanker.

Ashitaba, masih saudara dengan Centella asiatica/pegagan disini dulu banyak diresepkan untuk menghilangkan kesulitan menstruasi, memperlancar aliran darah, obat diuretik, dan memperlancar susus ibu serta antihipertensi.

Fungsi lain adalah mengurang LDL (Low Dencity Lipoprotein) atau kita kenal dengan kholesterol jahat,..
Ashitaba juga mempunyai kemampuan untuk melawaqn Diabetes, Kazau Hilda seorang herbalist di Jepang telah mencobanya dan secara fantastis menurunkan kadar glukosa dari 400 mg/dl ke 150mg/dl setelah mengkonsumsi Ashitaba selama 6 bulan. Kandungan 4-hydroxyderricin (4-HD) dan xanthoangelol memiliki khasiat seperti Insulin Angelica=Malaikat, juga kaya khlorofil

Sumber : http://kiathidupsehat.com/

 

13 Responses to “ASHITABA (Angelica keiskei) PENAWAR KANSER”

  1. Baba Syarif Says:

    askum kak nura, ada tak benih pokok ni?

  2. zainura66 Says:

    Wa’alaikumsalam,

    Sayur ni tak sesuai ditanam di Malaysia . Hanya di tanam di Jepun. Jika teringin nak beli/makan, harganya ialah RM86.00 sekilo. Sila rujuk http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2009/5/17/sundaymetro/3898244&sec=sundaymetro .

    Pengganti kepada sayur ini ialah pegaga kampung kerana khasiatnya lebih kurang sama aje dan murah pula ! Selamat mencuba.

  3. michelle Says:

    is gynura procumbens and ashitaba the same plant?

  4. zainura66 Says:

    Hi, michelle ! Nice knowing you. I doubt both of these plants are not the same plant. Anyway, you can refer to this link for gynura procumbens for your further information :

    http://nileherb.blogspot.com/2008/09/gynura-procumbens-lour-sambung-mjawa.html

    Have a nice day !

  5. YUNUS Says:

    Salam semua, saya mempunyai penawar kanser. 100% BERKESAN. Dari herba malaysia. Telah melalui ujian klinikal dengan universiti dan hospital. Dalam bentuk tablet. berkesan dalam masa 7-15 hari sahaja!!! MENAKJUBKAN!!!. Saya menyediakan rawatan MONEY BACK GUARANTEE bagi kanser payudara, usus dan serviks, walaupun di tahap 4.

    Hubungi saya, stok terhad. YUNUS 019-353 4563

  6. Jess Says:

    Anda boleh beli 100% pure ashitaba at http://www.ewellnessmall.com, free delivery within Malaysia.

  7. John Ong Says:

    Pokok Ashitaba ini sekarang boleh ditanam diMalaysia. Biasanya dibiarkan hingga tanah nampak kekeringan. Bila di siram, daunnya akan mulai kekuningan, kenalah siram sekali dalam 4 hari. Kalau nak dapatkan benih email: joilco@yahoo.com

  8. renggo Says:

    Salam, kak.mne nk cri daun ni kt malaysia? Xd jual ker?

    • zainura66 Says:

      Waalaikumsalam,

      Renggo, jika nak cari memang susah, tapi ada herba yang lain boleh jadi penggantinya seperti belalai gajah atau jarum tujuh bilah bagi penawar kanser.

    • John Says:

      Renggo, salam

      Sila contact saya di 012 216 8312 kalau nak pokok ini!

  9. saya petani ashitaba,,bila membutuhkan dalam jumlah banyak dapat menghubungi saya ( iwanarga.setyabudi@yahoo.com )

  10. Our company is a supplier of herbal raw materials of organic Ashitaba plant, if the company you want to contact us, thank you


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: