Wannura

Koleksi Tumbuhan

EBONY (Diospyros spp.) KAYU HITAM YANG BERNILAI TINGGI April 30, 2010

Filed under: pokok hutan — Wannura @ 8:07 pm

Diospyros adalah satu genus daripada kira-kira 450-500 spesis pokok daun luruh dan saka. Kebanyakannya adalah semulajadi kepada kawasan-kawasan tropika. Ia biasanya dikenali sebagai pokok ebony atau pokok persimmon. Nama botaninya berasal dari perkataan Greek διός (dios), bermaksud “Zeus” dan πυρός (pyros) bermaksud “grain” dan pada asalnya merujuk kepada Caucasian Persimmon (D. lotus).
Dalam ekosistem yang semulajadi, pokok spesis Diospyros ini adalah sangat mustahak dan ketara sekali seperti contohnya hutan kering di tanah rendah; Maui Nui di Hawaii.
Buahnya yang kaya dengan tannin itu biasanya haiwan pemaun mengelak dari memakannya bila belum matang; tetapi sangat digemari oleh mereka bila buahnya masak.
Genus pokok ini adalah penting dalam dunia perdagangan, samada untuk buahnya(persimmons) atau pun untuk kayu pembalakan (ebony). Kayu balak dari genus ini ada dua jenis kumpulan dalam pembalakan: iaitu Kayu Hitam Ebony (asli) (D. ebenum, tetapi ada juga dari spesis yang lain) , dan Kayu Ebony Berjalur atau Kayu Calamander (Calamander wood). Kebanyakan spesis dalam genus ini, jenis kayu hitam ebony (black ebony – kayu yang keras )adalah sangat kurang atau tiada langsung .

Sumber : http://id.wikipedia.org/wiki/

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: