Wannura

Koleksi Tumbuhan

Batu kayu (fosel kayu) Mei 14, 2010

Filed under: Uncategorized — zainura66 @ 1:04 pm

“Petrified forest” bermaksud fosil kayu. Petrirified adalah daripada perkataan Greek yang berarti batu untuk menyatakan kayu menjadi batu. Jika kita ingin istilahkan kayu menjadi batu sebagai batu kayu, batu kayu adalah sejenis fosel kayu dimana semua bahan organik yang terdapat didalam kayu telah diganti atau bertukar menjadi meneral atau garam galian yang biasanya seperti salika berbentuk kurza (quartz).

Proses kejadian batu menjadi kayu adalah terjadi di bawah tanah, apabila kayu tertimbus dibawah mendapan tanah terawet kerana kekurangan mendapat bekalan oksigen. Garam galian dari air yang mengalir dalam sel tumbuh tumbuhan (kayu) yang mereput diganti pula oleh sebatian garam galian yang terjadi menurut acuan rupabentuk kayu. Pada umumnya peroses ini berlaku memelukan jangkamasa melebihi 100 tahun. Terdapat hutan yang banyak menjadi batu terutamanya di Barat seperti Washington yang dikenali sebagai hutan misteri.
Larutan sebatian unsur seperti magnesiam besi dan tembaga didalam kayu yang menjadi batu membentuk corak berbagai warna seperti merah, kuning, biru dan sebagainya. Berikut adalah senarai unsur logam dan warnanya yang terdapat pada batu kayu.
   
* Karbon – hitam
   * Kobalt – hijau / biru
    * Kromium – hijau / biru
    * Tembaga – hijau / biru
   * Besi oksida – merah, coklat, dan kuning
    * Magnesiam – pink / oren
    * Magnesiam oksida – hitam / kuning

Fosil kayu (batu kayu) dapat mengekalkan struktur asal dari kayu dengan terperinci sehingga ke tahap mikroskopik. Struktur seperti cincin pokok dan corak urat kayu boleh diteliti dengan jelas.

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: