Wannura

Koleksi Tumbuhan

POKOK KAS-KAS (Poppy seeds) – Papaver somniferum L. Jun 10, 2010

Filed under: Rempah ratus — zainura66 @ 11:46 pm
Tags: , , , , ,

Pengenalan
Nama pokok rempah kas-kas dalam bahasa Inggeris ialah ‘Poppy seeds’ dan manakala nama botaninya pula ialah Papaver somniferum L. dan sinonim dengan Papaver somniferum L. subsp. Hortense Husserot. Ia adalah dalam keluarga Papaveraceae.
Pokok candu popi (poppy opium), Papaver Somniferum, adalah sejenis tanaman di mana candu (lateks) dan biji poppy diambil. Banyak sumber opiat diperolehi daripada candu. ; termasuk morfina, tebain, kodeina, papaverine dan noscapine. Nama Latin botaninya itu bermaksud, longgar (loosely), popi yang “boleh-melenakan” (sleep-bringing poppy), merujuk pada sifat ubat penenang dari beberapa opiat. Pokok popi ini adalah satu-satunya spesies Papaveraceae yang merupakan tanaman di sektor pertanian berskala besar . Spesies-spesis yang lain, Papaver rhoeas dan Papaver argemone , adalah gulma pertanian penting dan mungkin salah untuk ditanam.Tanaman ini juga mempunyai nilai bagi tujuan tanaman hiasan dan telah dikenali sebagai “taman umum popi” (common garden poppy), merujuk kepada semua kumpulan tanaman popi. Biji benih popi papaver dari Papaver Somniferum merupakan satu daripada bahan makanan terpenting dan juga sumber minyak biji popi; minyak goreng untuk tujuan kesihatan serta mempunyai banyak kegunaan. Ia juga banyak ditanam sebagai bunga hiasan di seluruh Eropah, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Asia.
Papaver Somniferum mempunyai banyak sub-spesies atau varieti dan kultivarnya. Warna bunganya pelbagai , seperti juga halnya ciri-ciri fizikal yang lain seperti jumlah dan bentuk kelopak, jumlah bunga dan buahnya, jumlah biji benih, warna biji benih, pengeluaran candu dan sebagainya. Keluarga kumpulan Papaver Somniferum Paeoniflorum (kadang-kadang disebut Papaver paeoniflorum) adalah sub-jenis candu popi yang menghasilkan bunga berganda dan tumbuh dalam berbagai warna. Manakala kumpulan Papaver Somniferum Laciniatum pula (kadang-kadang disebut Papaver laciniatum) adalah sub-jenis candu popi yang menghasilkan bunga berganda dan bentuknya sangat melengkung; kelihatan seperti jambul yang beropol !
Beberapa varieti yang lain, terutama Norman dan Przemko, memiliki kandungan morfin yang rendah (kurang dari satu peratus), jauh lebih tinggi konsentrasi daripada alkaloid yang lain. Namun sebahagian besar, termasuk yang paling popular untuk digunakan sebagai tanaman hiasan atau pengeluaran benih, memiliki kandungan morfin lebih tinggi, dengan rata-rata kandungan hingga 10%.
(Sumber : http://en.wikipedia.org/).

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: