Wannura

Koleksi Tumbuhan

BUNGA MELAYU : CEMPAKA PUTIH (Michelia alba Dc) UNTUK PEMBESARAN PROSTAT Jun 16, 2010

Habitat :
Ditanam dipekarangan rumah sebagai tanaman hias dan tumbuh liar dialam bebas.

Deskripsi :
Tumbuhan berupa pohon, tinggi sampai 30 meter. Batang berkayu; daun tunggal, bulat telur, warna hijau. Bunga berwarna putih, bau harum. Tidak pernah berbuah. Diperbanyak secara vegetatif. Bagian yang Digunakan Bunga, daun, dan akar. Bunga cempaka putih selama ini dikenal sebagai bahan campuran pembuatan minyak wangi parfum dan wangi-wangian lainnya. Tanaman cempaka putih merupakan habitus pohon,

Kandungan Cempaka Putih:

Alkaloid mikelarbina dan liriodenina.

Khasiat Cempaka Putih :
Bunga : -Bronkhitis. -Batuk. -Demam. -Keputihan. -Radang -prostata.

Daun : -Bronkhitis. -Infeksi saluran kemih. -Kencing sedikit.

Akar -Infeksi saluran kemih.

Resep Tradisional Cempaka Putih:

1.   Untuk pemakaian luar, bunga direbus dengan airnya dipakai untuk mandi. Sedangkan pemakaian dalam: 15-30 gram daun atau bunga kering, direbus lalu airnya diminum. Khasiat bunga cempaka untuk mengatasi masalah bau badan dan ketiak, caranya ambil bunga cempaka putih, daun sirih masing-masing secukupnya direbus dengan air secukupnya lalu airnya digunakan untuk mandi setelah airnya hangat.

2.   Mengatasi sinusitis dengan menggunakan 30 gram bunga cempaka putih kering, 30 gram daun mint/menthol, 15 gram jahe, 2 batang daun bawang putih direbus dengan 800 cc air hingga tersisa 400 cc air, lalu airnya diminum untuk 2 kali sehari masing-masing 200 cc.

3.   Mengobati masalah vertigo (kepala pusing) dengan menggunakan 5-7 kuntum bunga cempaka putih kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc, kemudian airnya diminum selagi hangat.

4.   Masalah perut kembung dengan menggunakan 5 kuntum bunga cempaka putih, 5 gram kulit jeruk keprok atau jeruk mandarin kering, 3 butir kapulaga, 15 gram jahe direbus dengan 700 cc air hingga tersisa 300 cc, kemudian disaring dan diminum selagi hangat.

5.   Masalah keputihan dengan menggunakan 30 gram bunga cempaka putih kering, 60 gram jali (direndam dahulu hingga lembut), 15 gram kulit delima kering direbus dengan air secukupnya dan air rebusannya diminum selagi hangat sedangkan jalinya dimakan.

6.   Atasi masalah radang Saluran pernapasan dengan menggunakan 15 gram daun cempaka putih, 15 gram pahap (umbi bunga lili), 5 gram kulit jeruk mandarin kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc lalu airnya diminum selagi hangat; atau 15 gram bunga cempaka putih kering ditambahkan air secukupnya lalu ditim, kemudian airnya ditambahkan madu secukupnya dan diminum selagi hangat. Lakukan secara teratur.

7.  Bila dada terasa penuh/begah, ambil 15 gram bunga cempaka putih kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 300 cc, lalu airnya diminum selagi hangat.

8.   Untuk pembesaran prostat. gunakan 30 gram daun cempaka putih kering, 30 gram daun kumis kucing segar, dan 30 gram daun sendok segar direbus dengan air 700 cc hingga tersisa 300 cc, lalu airnya diminum selagi hangat.

9.   Masalah bau badan dengan menggunakan 30 gram cempaka putih, gula batu secukupnya direbus dengan air secukupnya, airnya diminum.

10. Mengobati batuk rejan, batuk berdahak: 5-7 kuntum bunga cempaka putih, 10 gram jahe, 10 gram kulit jeruk mandarin kering direbus dengan 600 cc air hingga tersisa 300 cc, tambahkan madu secukupnya dan diminum. Lakukan dua kali sehari masing-masing 150 cc.

Catatan : Jali dapat dibeli di supermarket atau pasar tradisional; Pahap/umbi bunga lili dapat dibeli di toko obat Tionghoa atau supermarket. Lakukan pengobatan secara teratur sesuai yang dianjurkan, dan untuk penyakit yang serius tetap konsultasi ke dokter.

Sumber : http://lenterahati.web.id/khasiat-cempaka-putih.html#more-728

Advertisements
 

5 Responses to “BUNGA MELAYU : CEMPAKA PUTIH (Michelia alba Dc) UNTUK PEMBESARAN PROSTAT”

 1. madi Says:

  Di tempat kami bunga ini dipanggil Bunga Cempa. Ada juga spesis kuning yang wangi baunya.

 2. zainura66 Says:

  Tuan kata bunga cempaka putih di tempat tuan dipanggil bunga cempa. Ini panggilan bagi daerah atau negeri mana, ye ? Terima kasih sudi berkongsi maklumat.

 3. zainura66 Says:

  Maaf kerana lambat respon tulisan tuan. Bagi kami di Kedah Utara, bunga cempaka adalah nama bagi bunga kemboja yang selalu terdapat di tanah perkuburan Cina dan India. Bunga yang tuan tunjukkan pula kami panggil dengan nama bunga cempa. Saya sendiri ada koleksi foto bunga tersebut. Tuan boleh lihat dalam http://madisyak.blogspot.com atau http://lensadaridesa.blogspot.com

  Sekian, terimakasih atas kesudian tuan menghubungi saya.

 4. Akal Sari Says:

  Assalamualaikum Saudari Wannura…

  Saya mohon izin untuk memuatturun koleksi foto bunga Melayu di sanggar ini jika dirasakan perlu. Hal demikian bagi tujuan menjalankan kajian penyelidikan motif ukiran di Alam Melayu.

  Segala info (teks atau foto) yang digunapakai akan saya kreditkan dengan nama pautan laman sanggar ini.

  Kerjasama saudari didahului dengan ucapan terima kasih.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: