Wannura

Koleksi Tumbuhan

KELUAK (Pangium edule Reinw): BUAH KEPAYANG ENAK DIMAKAN Jun 27, 2010

Filed under: pokok hutan — zainura66 @ 4:00 pm
Tags: , , , ,

Pengenalan
Pokok kecil hingga sederhana besar, setinggi 26 m; silara padat, bentuk kon, batang berjuntai; beralun dan berbanir; kulitnya kelabu perang dan licin. Daun pada pokok muda sepanjang 60 sm dan lebar, 3-5 cuping; lai daun pada pokok matang 9 – 23 sm panjang dan 12.5 – 20 sm lebar, bentuk jantung atau bujur telur, permukaan atas hijau tua berkilau, permukaan bawah ada serbuk kasar terutamanya pada urat daun, berwarna besi karat dan tangkai 7.5 – 20 sm panjang.
Bunga 3.7 – 5 sm lebar; bunga jantan di jambak sepanjang 10 sm di ketiak daun; bunga betina lebih besar dan tunggal di tangkai bunga sepanjang 7.5 sm; ada pokok yang menghasilkan 1 bunga betina di hujung jambak bunga jantan dan bunga betina ini menghasilkan buah; kudup bunga ada serbuk berwarna besi karat; kelopak petal warna hijau pucat. Buahnya pula berukuran 15-30 sm panjang dan 7.5-12.5 sm ukuran garipusat, berwarna perang , kasar, ada serbuk, buah di ranting, dinding buah 0.8 sm tebal, buah muda keras tetapi lembut setelah masak. Biji berwarna putih kelabu , setelah kering bertukar kelabu perang, bentuk segi tiga, kulit keras dan bertekstur kasar.

Taburan
Keluak/ Kepayang mempunyai taburan semulajadi di Malaysia, Indonesia, Filipina, Papua New Guiea, Melanesia dan Mikronesia.

Penanaman
Keluak/ Kepayang boleh ditanam dengan menggunakan biji yang belum direbus sebagai makanan yang diperolehi daripada pokok. Kadar untuk percambahannya boleh dibaikii jika bahagian kulit bijinya yang keras dibuang sedikit. Bijinya ssederhana besar dan mudah untuk dikendalikan dalam proses semaian. Anak benihnya perlukan naungan tetapi pokok kepayang yang dewasa gemarkan cahaya matahari. Ia akan berbuah setelah berusia 15 tahun dan boleh terus hidup untuk jangka masa yang panjang.

Ekologi
Keluak/ Kepayang tumbuh liar di sekitar hutan pamah, hutan sekunder dan tanah terbuka. Di Semenanjung Malaysia, ia dianggap sebagai “pokok kampung” tetapi di Sabah, Sarawak dan Indonesia, ia lebih banyak di dapati dalam hutan. Bijinya cukup mudah terapung lalu dihanyutkan air, hinggalah ia tumbuh di tebing sungai, tetapi ia tidak boleh hidup di tepi pantai (laut).

Kandungan
Seluruh bahagian : racun jenis glukosid ginokardin yang menghasilkan asid prusik (dikenali asid hidrosianik.)
Biji segar : 14.8 % minyak kuning yang wangi
Biji kering : 44.7 % minyak kuning yang wangi.
Isi buah
: tanin

Khasiat ubatan
Biji : Dihancurkan dan dibuat ubat pupuk pada bisul.
Daun segar : Direndam pada suhu bilik lalu air ini dijadikan ubat luaran untuk mencuci luka , kudis, menghalang dan membunuh jangkitan mikrob serta parasit. Daunnya dipetik pada waktu pagi semasa masih ada embun, disapu sedikit garam dan air limau nipis lalu ditampal pada kulit yang gatal kerana parasit. Daunnya ditumbuk lumat sebelum ditampal pada kulit yang gatal atau luka yang lambat sembuh.

Kegunaan
Ekstrak daun dan kulit pokoknya membunuh cacing parasit. Asid hidrosianik boleh membunuh manusia dan haiwan. Tanin mengecutkan tisu dan protin pada kulit dan lendir.

Kegunaan lain
Biji (isi), Pokok (kulit) dan Daun : Dihancurkan dan disapu pada bahagian dalam dan luar ikan supaya ikan tidak busuk. Minyak diekstrak daripada biji (yang telah dinyahkan racunnya) untuk dimasak. Penyediaan yang kurang sempurna menyebabkan si pemakan cirit-birit. Antara cara untuk menawar racun di dalam bijinya adalah dengan merebus biji, direndam dalam air dan dikambus dengan abu atau dalam pasir di tepi pantai. Biji yang tidak disediakan denganbaik boleh membawa maut kepada orang yang memakan isi biji kepayang.
Isi biji, kulit pokok atau daun yang telah dihancurkan digunakan untuk menuba ikan dan udang. Daunnya untuk membungkus daging supaya tidak cepat busuk. Daunnya yang tua dijadikan lauk (pahit) melalui kaedah yang tertentu untuk mengenyahkan racun. Daun muda pula dijadikan ramuan racun sumpit. Daun dan dan biji kepayang boleh dijadikan makanan setelah segala racunnya dikeluarkan. Daun muda dan buah muda lebih beracun daripada buah masak atau daun matang. Oleh itu, buah yang dipetik sebelum cukup masak lebih berbahaya daripada biji yang diambil daripada buah masak atau yang gugur daripada pokok induk.

Advertisements
 

5 Responses to “KELUAK (Pangium edule Reinw): BUAH KEPAYANG ENAK DIMAKAN”

 1. lokmal Says:

  my wife tgh bt research utk PHD psl buah kepayang..boleh tolong bgtau mana2 supplier ukt buah ni x?

  • Siti Says:

   Isi biji buah kepayang yang masak boleh direbus sampai masak. Bila masak boleh korek isinya. Lalu dihiris-hiris sederhana tebal. Dan rendam dengan ayer yang banyak pada satu malam dengan ayer yang diganti-ganti sampai hilang pahitnya, bolehlah dimakan campur garam sedikit untuk perasa. Kepayang ini sedap dimakan dengan budu . Kepayang banyak sekali terdapat dikawasan Sabah dan Brunei. Selamat mencuba

 2. Adrianus Amit Says:

  halo kawan, saya Adrianus Amit dari Pontianak Indonesia. Saya punya banyak stok buah kepayang. dan sekarang saya sedang mencari pembeli. jika berminat kita boleh bekerja sama.
  kirim kan pesan ke email. amit.adrianus@gmail.com HP 081256297009 twiter adrianus amit

 3. Di india obat pohon ini di rendam airnya untuk merendam mata,minus,plus,para tabib mata menggunakan ini,dari air rendaman,sore sampai pagi,. di indonesia banyak di Jogya dekat kratonnya, tapi namanya lain lagi”.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: