Wannura

Koleksi Tumbuhan

CERMAI ASAM (Eugenia uniflora L.) PENAWAR KANSER PROSTAT Julai 2, 2010

Filed under: Buahan — zainura66 @ 2:38 am
Tags: , , ,

Pengenalan
Nama lain bagi tanaman ini ialah Ceri Surinam (Surinam Cherry), Ceri Brazil (Brazilian Cherry) atau Ceri Cayenne (Cayenne Cherry) adalah tanaman semulajadi bagi America tropika.

Ia merupakan tanaman perdu yang pohonnya keras boleh tumbuh sehingga 8 meter ketinggiannya. Daunnya berwarna hijau berkilat bila matang dan pucuknya pula adalah berwarna tembaga itu bersaiz 4 sm panjang. Bunganya berwarna putih dan mempunyai sedikit aroma itu akan menghasilkan buah yang berwarna hijau ketika muda dan bertukar ke merah apabila matang dan berdiameter 2 sm. Rasa buahnya pula ada yang manis dan ada pula yang masam; bergantung kepada keadaan penanamannya serta tahap kematangan buah itu sendiri (buahnya yang berwarna merah ke kehitaman adalah lebih manis rasanya manakala hijau ke jingga atau oren adalah rasa masam) . Buahnya yang kaya dengan vitamin C selalunya dicampur dalam masakan sebagai perasa dan juga ada yang menjadikannya sebagai jem atau agar-agar.

Kegunaannya
Pokok ini biasanya ditanam di kebun dijadikan sebagai pagaran atau pokok pelindung. Ia juga banyak digunakan sebagai cenderamata tasbih, tongkat dan lain-lain, bahkan ada sebahagian orang yang percaya kayu tersebut keramat (bertuah) dan boleh dijadikan azimat.

Secara perubatan tradisional, memakan buahnya juga dikatakan dapat menurunkan kolesterol dan tekanan darah tinggi. Selain daripada itu, menurut kajian yang telah dibuat, ia juga dikatakan dapat menjadi penawar kepada kanser prostat.

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: