Wannura

Koleksi Tumbuhan

Buah longan hidup subur di Kampung Lasah Julai 7, 2010

Filed under: Artikel — zainura66 @ 6:03 pm
Tags: , , , , , ,

SUNGAI SIPUT 3 Jun – Buah longan yang juga dikenali sebagai buah mata kucing didapati   hidup subur di Kampung Lasah, kira-kira 30 kilometer dari sini dengan setiap pokok mampu mengeluarkan buah antara 2,000 hingga 2,500 biji setiap kali berbuah.
Malah, apa yang menarik, buah longan yang ditanam di kawasan itu juga didapati lebih manis,

berisi tebal dan lazat jika dibandingkan dengan buah longan yang terdapat di pasaran.
Seorang petani, Yat Abdul Rahman, 78, yang menanam pokok berkenaan sejak empat tahun lalu berkata, longan adalah sejenis pokok berbuah dengan nama saintifiknya Dimocarpus longan dari keluarga Sapindaceae yang ditanam di sini tidak mudah diserang penyakit di samping tidak memerlukan jagaan rapi.
“Buah longan yang dihasilkan di sini terlalu lebat dan saya merasakan inilah pengeluaran tertinggi yang dapat saya lihat sehingga setiap ranting mengeluarkan buah. “Saya dapat lihat setiap tangkai atau ranting pokok itu mengeluarkan antara 50 hingga 60 biji dengan buahnya sebesar syiling 50 sen sehinggakan saya perlu berhati-hati kerana takut pohonnya patah akibat terlalu berat dengan buah yang dihasilkan,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau menanam buah ini yang berasal dari China dan Thailand di halaman rumahnya. Kata Yat, buah ini begitu mudah hidup di kawasan ini dan sehingga kini tidak timbul masalah seperti serangan penyakit yang boleh merosakkan tanaman.“Pokok ini hanya perlu disiram dengan air dan ditabur sedikit baja untuk melebatkan buahnya,” katanya.
Yat berkata, pokok longan yang rendang di kampung berkenaan boleh berbuah dalam tempoh dua tahun dan kualitinya begitu berbeza dengan yang terdapat di pasaran. Katanya, ia berbuah dalam tempoh dua kali setahun dan mengambil masa antara dua hingga tiga bulan untuk masak sepenuhnya. “Saya dapati pokok ini boleh berbuah dalam tempoh dua tahun selepas ditanam dan sehingga kini saya sudah dapat merasai buah yang lazat dan manis ini selama tiga musim,” katanya.

Pada masa ini, dianggarkan lebih kurang 20 hektar tanah di Kampung Lasah yang kebanyakannya kawasan sawah terbiar ditanam dengan pokok buah tersebut. Buah yang mempunyai kandungan antioksidan ini juga sesuai bagi wanita hamil dan dikatakan bijinya boleh digunakan untuk mengubati gigitan ular.

Yat berkata, beliau berminat untuk menanam pokok ini setelah Jabatan Pertanian Kuala Kangsar mendapati buah-buahan ini sesuai di tanam di sini. Katanya, ia mungkin disebabkan Kampung Lasah ini mempunyai keadaan suhu yang sederhana di sebabkan di sekelilingnya masih diliputi dengan tumbuh-tumbuhan dan berhampiran dengan kawasan pergunungan. Beliau berkata, oleh kerana kesuburan dan kesesuaian tanah di kawasan ini, ada petani yang menjualnya dengan harga RM6 sekilogram.

Advertisements
 

2 Responses to “Buah longan hidup subur di Kampung Lasah”

  1. rashed omar Says:

    bagaimana cara untuk menghubungi en yat.

  2. Assalam, Saya Pn. Zihan. Boleh saya dapatkan alamat pihak pengurusan buah Longan di Kampung Lasah?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: