Wannura

Koleksi Tumbuhan

DOKONG (Lansium domesticum Jack) BUAH YANG LAZAT Julai 8, 2010

Filed under: Buahan — zainura66 @ 8:17 am
Tags: ,

Pengenalan
Pokok dokong adalah sederhana besar, kanopi berbentuk ovate hingga lanceolate dengan ketinggian antara 6 m hingga 9 m. Batang pokok adalah lurus dan kulitnnya berwarna coklat kehijauan
Daunnya jenis pinat dan mempunyai 7–9 helai anak daun yang tersusun berselang-seli dan berbentuk eliptik atau obovat, sementara anak daun dipangkal berbentuk ovat. Permukaan atas daun berwarna hijau tua, licin, bersinar, dan berombak sedikit. Ciri-ciri ini merupakan ciri dokong yang membezakan nya dari Lansium yang lai.

Bunga tersusun dalam satu jambak berbentuk spika pada dahan dan di antara 1-8 jambak bunga keluar pada satu-satu tampok pembungaan pada dahan tersebut. Panjang spika ialah 15 – 20 cm dan bilangan bunga hermofrodit pada satu spika ialah di antara 20 – 50 kuntum berukuran 0.5 – 0.7 cm panjang dan juga 0.5 – 0.7 cm lebar.

Buah dokong tersusun padat sehingga 40 biji dalam satu tangkai. Buah berwarna kuning keperangan apabila masak, berbentuk bulat hingga obovat berukuran 3 – 4.7 cm lebar dan 3.5 – 5 cm panjang. Sebiji buah biasanya terdapat 5 ulas isi yang pejal dan rasanya manis dengan kandungan gula di antara 15 – 22 % brix.
Biji yang besar terdapat dalam semua buah bersaiz besar. Biji berbentuk bujur, mempunyai 1- 5 embrio dan boleh mengeluarkan 1- 5 anak pokok. (Sumber : http://jpn.penang.gov.my)

Dokong (Lanslum domesticum Corr) amat berpotensi untuk dimajukan dan digemari ramai sebagai buah yang dimakan segar. Pokok dokong boleh mencapai tahap ketinggian 6-10 meter. la boleh ditanam dari anak pokok dan cantuman. Bentuk pokok yang dibiak dari biji adalah oval, mananakala yang dibiak dengan cantuman akan lebih rendang dan terbuka.

Tanaman dokong didapati tumbuh dikebanyakan tanah mineral dan amat subur di tanah lanar sungai dan lom berpasir. la juga memerlukan tanah yang dalam, gembur, mempunyai bahan organan yang tinggi, cukup kelembapan dan mempunyai saliran yang baik.

Dokong merupakan sejenis buah-buahan yang mempunyai potensi dan berdaya maju untuk dikomersilkan masa kini. Dokong dipercayai berasal dari Kg. Simpul, Daerah Tanjung Mas di Wilayah Narathiwat, Thailand. Di Thailand, dokong dikenali sebagai longkong atau longgong dan ia adalah satu tanaman tempatan yang berekonomi tinggi dengan harga pasaran yang amat lumayan. Thailand juga telah mulai mengeksport dokong bersama buah-buahan tropika lain ke negara-negara seperti Jepun dan Hong Kong.
Dokong dibawa masuk ke Malaysia dari Thailand dan telah ditanam di kawasan bersempadan dengan negara jiran seperti Jajahan Jeli dan Tanah Merah di Kelantan, Besut dan Jerangau di Terengganu dan Baling di Kedah.

Terdapat tiga jenis dokong yang agak berlainan dari segi ciri dan kualiti buah, iaitu dokong kering, dokong air dan dokong biji atau dokong butir. Perbezaan di antara ketiga-tiga adalah seperti berikut:-

(a) Dokong Kering
Dokong yang ditanam secara komersial ialah dokong kering kerana buah dokong kering sangat manis, kulit tidak bergetah, kandungan biji yang rendah dan kebanyakan biji adalah keset. Buahnya tersusun rapat di tangkai dan oleh sebab itu kebanyakan dokong kering berbentuk muncung atau lonjong. Terdapat juga bentuk buah bulat, bujur dan variasi lain dalam kategori dokong kering ini.
(b)  Dokong Air
Kandungan air dalam buah dokong jenis ini adalah tinggi. Air akan terpancut keluar apabila kulit ditekan. Bentuk buah dokong air adalah bulat. Isi buah kurang manis jika dibandingkan dengan isi buah dokong kering. Kulitnya nipis tetapi bergetah. Dokong air tidak ekonomik ditanam secara komersial kerana nilai dan sambutan pasaran adalah rendah.
(c) Dokong Biji Atau Dokong Butir
Setiap ulas dokong biji mengandungi satu biji benih yang besar dan bernas. Isinya sangat nipis, tidak berair dan rasanya masam-masam manis. Kulitnya lebih tebal dari dokong kering dan dokong air tidak bergetah. Buah dokong biji tidak mempunyai nilai komersial tetapi bijinya boleh diguna sebagai sumber benih pokok penanti.
Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: