Wannura

Koleksi Tumbuhan

BAOBAB (Adansonia) POKOK MASA DEPAN ? Julai 11, 2010

Filed under: Buahan — zainura66 @ 4:36 am
Tags: , , , , , ,

POKOK BAOBAB

POKOK gergasi baobab yang berbentuk seperti botol dan mempunyai dahan bercabang ini turut membawa identiti mistik tersendiri.

PENGENALAN
Adansonia yang biasa dikenali sebagai pokok baobab adalah satu genus yang mempunyai lapan spesis; 6 pokok semulajadi di Madagascar, 1 di Afrika dan 1 di Australia. Nama lainnya termasuklah boab, boaboa, bottle tree, upside-down tree dan monkey bread tree.

Pokok dari spesis ini boleh mencapai ketinggian sehingga 5 – 30 meter dan dahannya berdiameter 7 – 11 meter. Glencoe Baobab, contoh Baobab Afrika di Limpopo Province, Africa Selatan adalah merupakan pokok baobab terbesar yang masih hidup dikatakan 47 meter tingginya (154 kaki) dan purata diameternya pula 15.9 meter (52 kaki). Pokok baobab dikatakan boleh hidup beribu tahun lamanya, namun sukar untuk dibuktikan fakta ini.

Pada awal tahun 2008, peningkatan untuk memajukan baobab ; produk yang kaya dengan nutrien itu bagi bahan mentah untuk produk pengguna.

KEGUNAAN POKOK BAOBAB:

 • SEBAGAI PENYIMPAN AIR

Pokok Baobab menyimpan air dalam batang pokoknya yang kelihatan seperti membengkak itu (sehingga 120,000 liter!) untuk membantu memberi kelembapan kepada kawasan persekitarannya . Ini berlaku pada waktu musim terutama musim kering kontang dengan meluruhkan daun-daunnya.

 • MAKANAN

Daun Baobab biasanya digunakan dalam masakan sebagai sayuran di Afrika. Ianya boleh dimakan segar atau pun setelah dikeringkan; digelar kuka dan selalunya dibuat sup.

Buahnya pula berkhasiat mungkin terdapat lebih vitamin C berbanding buah limau dan dikatakan juga melebihi kandungan kalsium daripada dalam susu lembu. Isi buahnya yang dikeringkan dan telah diasingkan dari bijinya dimakan begitu sahaja atau dicampurkan ke dalam bubur nasi atau susu. Di Malawi, isi buahnya digunakan untuk membuat jus yang berkhasiat. Di Zimbabwe pula, buahnya yang digelar mawuyu itu adalah buahan tempatan dan digunakan untuk membuat krim tartar . Di sebahagian tempat di Afrika Timur pula, isi buah yang dikeringkan disaluti dengan gula (selalunya berwarna merah) dan dijual dalam bungkusan sebagai candy yang dipanggil “ubuyu”. Biji baobab kebanyakannya digunakan untuk memekatkan kuah sup tetapi ada juga yang menjadikannya bahan perap dalam masakan, atau dibakar untuk terus digunakan atau pun dikisar untuk diekstrak minyak sayuran.

Pokok Baobab juga adalah merupakan sumber fiber, dye (pewarna) dan minyak mentah. Di Tanzania, bahan dari pokok ini dicampur ke dalam air tebu bagi membantu proses penapaian untuk membuat arak. Isi buah baobab boleh disimpan lama untuk digunakan dalam proses pengeluaran minuman ringan tetapi mestilah disimpan dalam bekas kedap udara.

MAKLUMAT TAMBAHAN

Sejak berabad lamanya, penduduk di seluruh benua Afrika telah menikmati keenakan dan kesegaran buah baobab. Ia dipercayai mampu mengubati demam panas atau cirit-birit dan kaya dengan kalsium.

Nama baobab dipercayai berasal daripada bahasa Arab, bu hibab yang bermaksud buah dengan beberapa biji.
Buahnya mempunyai rasa masam seperti kulit limau. Ada pula yang mengatakan ia seperti jus buah-buahan.

Ia kaya dengan khasiat. Itulah buah pokok baobab yang merupakan sejenis pokok berbatang besar yang terdapat di Afrika. Buahnya boleh dimakan. Namun, ia tidak kelihatan menyelerakan.

Bagaimanapun, firma-firma Eropah tidak lama lagi mungkin akan menggunakan pulpa atau isi buah tersebut sebagai perasa bagi coklat bijirin atau minuman selepas berjaya memperoleh kelulusan Suruhanjaya Eropah sebagai makanan.

Keputusan pada Julai lalu telah meletakkan buah tersebut pada radar pembangunan produk terhadap pengeluar makanan.

Pakar perniagaan dan pembangunan berharap perkara itu akan turut memberi faedah kepada jutaan rakyat Afrika yang hidup dalam kemiskinan kepada satu kehidupan yang lebih baik.

Laporan pada 2007 oleh Institut Sumber Semula Jadi Britain menganggarkan bahawa di bahagian selatan Afrika sahaja, penuaian pokok boabab boleh menjana pendapatan bernilai lebih AS$1 bilion (RM3.52 bilion) setahun dan menggaji hampir 2.5 juta pekerja.

“Potensinya amat besar. Kami yakin bahawa ia akan membawa satu keuntungan kepada semua terutamanya pengeluar,” kata Dr. Lucy Welford selaku pengurus pemasaran PhytoTrade Africa, sebuah organisasi perniagaan yang berkempen untuk kebergantungan kepada penggunaan produk asli Afrika.

Sejak berabad lamanya, penduduk di seluruh benua Afrika telah menikmati keenakan dan kesegaran buah baobab. Ia dipercayai mampu mengubati demam panas atau cirit-birit dan kaya dengan kalsium.

Adakalanya, kanak-kanak yang kelaparan akan menghisap isi buah baobab seperti snek.

“Saya boleh katakan ia seperti buah anggur dan asam jawa sebagai sejenis bahan perasa,” kata Welford yang menjangka buah baobab akan digunakan buat kali pertamanya sebagai perasa jus buah dan coklat bijirin.

Selain itu, buah baobab juga boleh digunakan untuk membuat aiskrim, jem atau produk berasaskan roti dan kek.

PhytoTrade mula memohon kelulusan untuk menjadikan isi buah baobab sebagai bahan perasa pada tahun 2006.

Welford berkata, kelulusan tersebut telah meningkatkan minat media dan syarikat tertentu dan PhytoTrade telah bertemu dengan pengeluar dan pengilang produk makanan di Britain untuk membincangkan potensi pasaran buah tersebut.

PhytoTrade bekerja dengan sebuah firma di Afrika Selatan, Afriplex yang membekalkan isi dan ekstrak buah baobab.

Pakar mengatakan pokok gergasi baobab yang berbentuk seperti botol dan mempunyai dahan bercabang membawa identiti mistik tersendiri dan sejarah yang bakal melariskan jualan produknya.

“Rasanya yang masam, berkhasiat dan kaya dengan vitamin serta cerita menarik di sebalik pokok baobab akan memberi nilai tambah terhadap produk yang dihasilkan daripada buahnya kelak,” kata pakar ekonomi, Ben Bennet yang menulis laporan untuk Institut Sumber Semula Jadi pada tahun 2007.

Mempunyai pelbagai nama seperti Upside-down tree kerana bentuknya yang ganjil, Bottle tree kerana kemampuannya menakung air atau Tree of life, pokok baobab telah melalui satu proses semula jadi yang lama dan mengagumkan.

Nama baobab dipercayai berasal daripada bahasa Arab, bu hibab yang bermaksud buah dengan beberapa biji. Buah baobab telah dijual di pasar-pasar sekitar Afrika Utara sejak abad ke-16.

Pokok itu biasanya boleh hidup sehingga 500 tahun. Malah, ada juga yang dikatakan hidup sehingga 5,000 tahun dan menjadi simbol kebanggaan warga Afrika.

Di Senegal contohnya, mayat ketua atau pemimpin sesuatu kaum akan ditanam di pangkal pokok baobab sebagai penghormatan kepada mereka.

BUAH BAOBAB

Sebelum lampu hijau diberi oleh Kesatuan Eropah terhadap penggunaan buah baobab untuk dijadikan makanan atau bahan perasa, beberapa orang luar telah pun mengetahui nilai istimewanya.

Sebuah syarikat di Itali, Baobab Fruit Company Senegal (BFCS) telah menghasilkan rangkaian produk daripada buah baobab di Senegal sejak beberapa tahun lalu termasuk isi buah, biji dan minyak untuk dijual di Eropah sebagai makanan tambahan dan produk kosmetik.

“Bagi kami, ia adalah buah masa depan. Ia mampu memberi kesan besar di Afrika,” kata Laudana Zorzella dari BFCS di Dakar yang telah mengkaji potensi buah baobab sejak sedekad lalu. – Reuters

Advertisements
 

3 Responses to “BAOBAB (Adansonia) POKOK MASA DEPAN ?”

 1. Kunjungan sore, silahkan mamjpir juga ke site kami minuman herbal berkhasiat gujahe & gulajoss, ada program kemitraan senilai 35 juta nett, jika anda berminat silahkan email ke info@gujahe-kbm.com atau sms/telpn ke 021 23986886

 2. zainura66 Says:

  terima kasih atas kunjungannya ke site ini ya. Minta izin buat link ke sini.

  Salam hormat.

 3. PD Says:

  maklumat yang sangat menarik tentang keajaiban alam ciptaan Allah


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: