Wannura

Koleksi Tumbuhan

POKOK MANDUL (Ptychopetalum olacoides) @ MUIRA PUAMA RAWAT LEMAH TENAGA BATIN Julai 13, 2010

Filed under: Herba — zainura66 @ 10:54 am
Tags: , , , , ,

Muira puama dikenali sebagai “Pokok Mandul” . Ia merupakan pokok kecil yang boleh mencapai ketinggian 15 kaki di hutan Amazon Brazil.

Bunganya yang berwarna putih dan bersaiz kecil mempunyai aroma wangi yang mengengat dan kuat seakan-akan bunga melur.

Mengikut sejarahnya, kesemua bahagian tumbuhan ini digunakan, namun bahan utama yang digunakan dalam perubatan tradisional adalah akar dan kulitnya. Ini telah lama diamalkan oleh orang Asli Brazil menggunakannya sebagai terapi untuk masalah seksual, keletihan melampau, bengkak urat saraf , sakit sendi dan kegunaan-kegunaan lain serta penemuan oleh Amerika Selatan dan Eropah sebagai perubatan herba pada tahun 1920 an.

Pada tahun 1925, penyelidikan oleh ahli-ahli farmakologi telah membuktikan di mana tumbuhan ini berkesan bagi merawat urat saraf yang bermasalah dan lemah tenaga batin serta menekankan bahawa kesan mujarab bagi orang yang tidak boleh bergerak/ berjalan, mengalami neuralgia (berkenaan saraf ) bila berdiri lama, reumatisme yang kronik dan lumpuh yang ringan.

Di Amerika Syarikat, pakar-pakar herba dan pengamal-pengamal kesihatan kini menggunakan ‘herba mandul’ (muira puama) ini bagi lelaki yang menghadapi masalah penyakit mati pucuk, wanita yang mengalami senggugut dan masalah putus haid (PMS), neurasthenia dan masalah sistem saraf.

Kelebihan dalam merawat penyakit mati pucuk dengan pengambilan herba muira puama telah terbukti keberkesanannya apabila satu ujikaji telah dijalankan ke atas dua orang lelaki dan hasilnya menakjubkan bila mereka telah pulih dari penyakit lemah tenaga batin dan mati pucuk (ED).

Penyelidikan yang dibuat di Paris pula, daripada 262 pesakit lelaki yang telah mengalami penurunan nafsu seksual dan tidak mampu bertahan lama atau gagal mengekalkan ketegangan zakarnya, 62% daripad pesakit lemah tenaga batin melapurkan bahawa kesan daripada pengambilan ekstrak dari muira puama itu adalah menakjubkan dan 51% pesakit daripada penyakit mati pucuk pula (ED) merasakan bahawa dengan pengambilan muira puama adalah baik.

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: