Wannura

Koleksi Tumbuhan

Kiwi (Actinidia deliciosa) yang pelbagai khasiat dan manafaat Disember 22, 2010

Filed under: Buahan — zainura66 @ 8:29 pm
Tags: , , ,

Pokok kiwi sebenarnya berasal dari Yangtze, China. Ia di bawa masuk ke New Zealand pada awal kurun ke 20.

Kandungan nutrisi bagi 100g buah kiwi :
Air – 83.05g
Tenaga – 61kcal, 255kj
Protein – 0.99g
Lemak – 0.44g
Abu – 0.64g Karbohidrat – 14.88g
Fiber – 3.4g
Calcium, Ca – 26mg
Iron, Fe – 0.41mg
Magnesium, Mg – 30mg
Phosphorus, P – 40mg
Potassium, K – 332mg
Sodium, Na – 5mg
Vitamin C (ascorbic acid) -75.0mg
Thiamin – 0.020mg Riboflavin – 0.050mg
Niacin mg 0.500mg
Vitamin A, IU – 175
Vitamin A, RAE – 9mcg
Retinol – 0mcg
Kolesterol – 0mcg

Buah ini juga mempunyai indeks glisemik yang rendah iaitu kadar gula dalam darah sejajar dengan pengambilan karbohidrat. Ia juga rendah lemak dan rendah kadar kalorinya.

Di pasaran, terdapat dua jenis buah kiwi iaitu kiwi hijau dan kiwi kuning keemasan.

Beberapa kebaikan dan khasiat buah kiwi:-
1) Mempunyai kadar khasiat paling tinggi berbanding buah-buahan yang lain.
2) Kandungan Vitamin C yang tinggi iaitu dua kali ganda daripada buah limau. Memakan sebiji buah kiwi sehari akan menambahkan asid plasma askorbic yang dapat membantu mengurangkan 33 peratus risiko terkena penyakit saluran darah.
3) Paling tinggi kadar magnesium yang boleh membantu kesihatan jantung.
4) Paling rendah kadar sodium dan tinggi kadar potassium.
5) Kaya dengan antioksidan yang baik untuk kesihatn mata dan kulit.
6) Kandungan serat yang tinggi yang boleh membantu penghadaman dan pembuangan air besar.
7) Kaya dengan Vitamin E.
8 ) Kaya dengan sumber klorofil yang dipercayai dapat terhindar daripada terkena penyakit barah usus perut.
9) Kaya dengan asid folat yang baik untuk ibu hamil dan mengurangkan risiko terkena penyakit Alzheimer (penyakit lupa) sebanyak 50 peratus

Beberapa tips menarik mengenai buah kiwi:-
untuk mengetahui samada buah kiwi sudah boleh dimakan, tekanlah dengan jari sedikit, jika lembut maka ia sudah pun ranum.
simpan buah kiwi dalam peti sejuk dan asingkan daripada buah-buahan yang lain supaya ia dapat bertahan agak lama.
untuk mempercepatkan buah kiwi masak, letakkannya di dalam bekas kertas dan masukkan sekali buah pisang dan epal bersamanya. pisang dan epal akan mengeluarkan ethylene sejenis gas yang membantu mempercepatkan kematangan buah-buahan.
untuk mengelakkan rasa pahit semasa mencampurkan buah kiwi dengan bahan susu sejuk, celur dahulu buah kiwi dalam air panas beberapa minit kemudian masukkan ke dalam ketuhar mikro beberapa saat.
(Sumber :http://sueriyana.wordpress.com/2010/12/22/buah-kiwi-kaya-vitamin-c/

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: