Wannura

Koleksi Tumbuhan

KELADI (Colocasia esculenta) Disember 29, 2010

Filed under: Pokok liar — zainura66 @ 1:19 am
Tags: , , , ,

UBI KELADI
Dua jenis keladi yang popular di Malaysia ialah jenis Xanthosoma dan Colocasia.  Jenis Xanthosoma dikenali sebagai Keladi Telur dan selalunya ditanam di sekeliling rumah.  Jenis Colocasia pula adalah lebih popular di mana ianya diusahakan secara komersial.

Iklim dan Tanah
Memerlukan keadaan panas dan lembap dengan purata suhu harian diantara 21o-30oC.  Ia ditanam di kawasan-kawasan rendah dan juga di kawasan yang tingginya sehingga 1,800 a.p.l.  Purata hujan yang diperlukan ialah lebih kurang 250 mm setahun.  Sesuai hidup di kebanyakan jenis tanah yang kaya dengan bahan organan.  Hasil yang tinggi boleh didapati di tanah yang subur dan sentiasa berkeadaan lembap atau mempunyai air yang tinggi.

Penyediaan Tanah
Tanah perlu dibajak piring dan digembur sebanyak 2 kali untuk mengelakkan pertumbuhan umbisi, selepas itu alur sedalam 25 sm disediakan bagi penanaman sulur.
Menanam Keladi dibiakkan dari sulur-sulur keladi berujur 2 bulan.  Sulur-sulur diambil dari pokok-pokok berumur 5-6 bulan. Sulur-sulur dicabut keluar daripada tanah dan dipotong sebahagian daripada umbi dan pucuknya dan ditinggalkan tangkai sepanjang lebih kurang 30 sm.

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: