Wannura

Koleksi Tumbuhan

Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) yang pelbagai khasiat Oktober 7, 2014

Filed under: Uncategorized — zainura66 @ 7:36 pm

Buah Mahkota dewa

Jajahan: Tumbuhan

Divisi: Magnoliophyta / Spermathophyta

Subdivisi: Angiospermae

Kelas: Magnoliopsida / Dicotyledoneae

Order: Malvales
Keluarga: Thymelaeaceae

Genus: Phaleria

Species: P. macrocarpa (Scheff.) Boerl @ Phaleria Papuana Warb Var.Wichnnii (val) Back

Asal: New Guinea, Indonesia.

Nama Lain: Simalakama (Sumatera), Majkota dewa, makuto raja (Jawa), Makuto Rojo, Makuto Ratu, Obat Dewa, Pau (Obat Pusaka), Crown Of God (Inggeris)

PENGENALAN:
Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) adalah pokok malar-hijau yang tebal, membesar dengan baik dalam iklim tropika, merupakan tanaman jenis pohon yang berkembang dan tumbuh sepanjang tahun, ianya mampu mencapai ketinggian 3-4m.Batang bergetah terdiri dari kulit yang berwarna coklat kehijauan dan batang kayu berwarna putih, ianya berakar tunjang.

Phaleria Macrocarpa bermakna Mahkota tuhan, sejenis tumbuhan dari keluarga Thymelaeaceae. Nama diberikan kepada buah ini kerana dikatakan ia diturunkan dari langit, hasil dari doa- munajat hambanya dari tuhan kepada manusia. Mahkota Tuhan merupakan tumbuhan asli dari kepulauan Papua (Irian Jaya) terletak di timur jauh kepulauan Indonesia, daerah Maprik. Menurut penduduk bandar Wewak pokok Mahkota Dewa hanya sebagai hiasan halaman rumah dan buahnya beracun ketika ditanya manafaat mahkota dewa.

Beberapa abad dahulu benih pokok Mahkota Dewa dibawa dari pulau Papua oleh bomoh-bomoh tradisional Jawa dan menanamnya di kawasan lapang Istana Solo dan Jogyakarta. Pawang dan bomoh menggunakan buah beracun ini dengan cara tertentu untuk dijadikan sumber penyembuh yang berguna. Ilmu Pengetahuan perubatan ini, tetap menjadi rahsia bersama resepi tertuanya di dalam dinding istana di Jawa untuk beberapa generasi sebelum ia tersebar kepada orang ramai. Kaum Jawa merujuk buah ini sebagai ‘Makuto Dewo dan tabib Cina menamakannya ‘Pau’, dadah warisan (patrimony drug).

Kini tumbuhan ini tidak lagi menjadi harta yang dirahsiakan dalam bulatan bijak merawat. Disebabkan nilai ekonomi dan faedah perubatan, ramai telah mula menanam pokok Mahkota Dewa. Pokok ini mudah tumbuh, tanpa memerlukan sebarang rawatan khas atau pengendalian. Ia boleh tumbuh di kawasan-kawasan dari 0 – 1000 meter di atas paras laut, boleh mencapai ketinggian sehingga 5 meter dan mudah menghasilkan bunga yang akhirnya berkembang sebagai buah.

Keseluruhan bahagian dari tumbuhan, biji, buah, daun dan ranting kesemuanya mengandungi ciri-ciri perubatan. Mahkota Dewa boleh digunakan sebagai dadah tunggal atau sebagai campuran bersama herba-herba lain untuk menguatkan kesannya dan untuk meneutralkan racun. Walaupun Mahkota dewa rasanya agak manis, adalah perlu diingatkan bahawa ia tidak boleh dimakan begitu sahaja atau sebelum pemprosesan dijadikan sebagai ubatan. Ia merupakan tumbuhan beracun yang boleh membawa maut.

Bagaimanapun, terdapat beberapa cara tertentu untuk menjadikan ia selamat untuk digunakan sebagai perubatan tradisional. Buah hijau belum matang serta buah masak merah boleh diracik dan dikeringkan di bawah matahari. Ambil satu sudu (tidak lebih) isi yang dah diracik dan dikeringkan lalu campurkan ke dalam segelas air panas mendidih untuk dijadikan minuman rendaman. Adalah dipercayai bahawa isi buah Mahkota Dewa mengandungi sebatian anti-oksida untuk melawan kanser. Tidak disyorkan kepada wanita hamil mengguna ubat ini kerana boleh mendatangkan kemudaratan ke atas janin dalam kandungan.

Mahkota Dewa sering digunakan dalam rawatan perubatan alternatif bagi pelbagai penyakit. Masa penyembuhan berbeza, bergantung kepada berat badan pesakit dan tahap penyakit itu. Satu penyakit kronik seperti kanser memerlukan kira-kira lapan bulan penyembuhan dengan dos pengambilan sebanyak dua sudu isi kering yang sudah diracik ke dalam segelas air panas. Jika keadaan penyakit menunjukkan tanda-tanda penyembuhan maka dos pengambilan dikurangkan.
Mahkota Dewa turut dipercayai dapat menyembuh penyakit-penyakit lain dan penyakit bersangkutan kesihatan seperti tekanan darah tinggi, mati pucuk, insomnia, selsema, sakit sendi, alahan, penyakit jantung, aduan pundi kencing, asid urik dan masalah hati. Walau bagaimanapun, penggunaan perubatan tradisional ini harus dirunding terlebih dahulu dengan pakar herba.

EMPIRIS

ikatan kimia Secara empiris berita kesembuhan berkat mahkota dewa dialami oleh para penderita kanser, hati, diabetes, hipertensi, rematik, disentri, kolesterol tinggi, asam urat hingga penyakit ringan seperti jerawat, gatal-gatal, gigitan serangga dan bisul. Di Maluku, biji keringnya disangai seperti membuat bubuk kopi. Kemudian diseduh sebagai ubat asam urat. Pemakaian mahkota dewa sebagai ubat harus dilakukan dengan berhati-hati. Buahnya mengandungi racun dengan jumlah relatif rendah, tapi buah mahkota dewa sebaiknya dihindari dalam pengubatan oral. Jika selepas dimakan buah mahkota dewa menyebabkan badan terasa panas seperti terbakar, pengambilan dalam jangka waktu yang lama akan menyebabkan kerosakan organ tubuh. Walaupun begitu biji berkhasiat sebagai ubat luar untuk mengubati penyakit kulit.

Anggota dari keluargaThimelaceae ini mampu berperanan seperti oksitosin atau sintosinon yang mengaktifkan kerja otot rahim. Harapan bagi kaum hawa yang sedang berbadan dua. Rebusan daun atau buah melancarkan proses bersalin. Namun, pengambilan pada kehamilan muda dan masa kehamilan belum cukup umur tidak digalakkan. Ini kerana kesan pengaktifan kontraksi uterus sangat mungkin boleh menggugurkan kandungan atau bayi. Senyawa bermanafaat ubat seperti flavonoid, alkaloid, polifenol, tannin, saponin, dan minyak asiri yang terkandung dalam buah seukuran bola pingpong itu.

Polifenol terutama golongan senyawa sisquiterpen biasa memperbaiki dinding pembuluh darah. Alkaloid berperanan memacu otot rahim sehingga memperlancarkan haid dan mengatur proses bersalin. Tahap toksinnya yang berelatif tinggi menyebabkan ramai pakar herbal menyarankan mahkota dewa hanya untuk pengubatan bukan untuk pemeliharaan kesihatan. Pemakaian sebaiknya dihentikan bila penyakit sudah mula sembuh.

SENYAWA AKTIF
1. Daun : mengandungi antihistamin, alkaloid, saponin & polifenol (lignan)
2. Kulit Buah : mengandungi alkaloid, saponin & flavonoid.
3. Buah : alkanoid, tannin, flavonoid, fenol, saponin, lignan, minyak asiri & sterol.

DaunDaun berbentuk lonjong, lansing, memanjang & hujungnya runcing, tepi daun rata, permukaan daun licin dan tidak berbulu.

Bunga

Cengkang

Biji Buah mahkota dewa mengandungi beberapa bahan aktif seperti:

1) Alkaloid – bersifat detoksifikasi yang mampu meneutralkan racun dalam tubuh.
2) Saponin yang bermanfaat sebagai:
a) sumber anti bakteria dan anti virus
b) meningkatkan sistem imun tubuh
c) mengurangkan kadar gula dalam darah
d) mengurangkan penggumpalan darah
3) Flavonoid yang mampu:
a. melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh dan mencegah terjadinya kesumbatan pada pembuluh darah
b. mengurangi kandungan kolesterol serta mengurangi pengumpulan lemak pada dinding pembuluh darah
c. mengurangi kadar risiko penyakit jantung koronari
d. mengandung antiinflamasi (antiradang)
e. berfungsi sebagai anti-oksidan
f. membantu mengurangi rasa sakit jika terjadi pendarahan atau pembengkakan
4) Polifenol yang berfungsi sebagai anti histamin (antialergi).

SIFAT & KHASIAT :

empiris

1. Kulit dan isi: mengubati disentri (cirit berdarah), psoriasis & jerawat.
2. Daun dan Biji : mengubati pelbagai jenis sakit kulit seperti ekzim & gatal2.
3. Buah : antitumor, antidisentri,antiinsekta, mengubati eksim, hepatotoksik & antibodi.
* Komponen lignan baru yang terdapat pada ekstrak isi buah mahkota dewa berumus molekul C6 H2O O6 & berstruktur 5-{4(-menthoxy-phenyl-tetrahydrofuro-[3,4-c]furan-1-yl)-benzene-1,2,3-triol.

BUKTI ILMIAH
Penelitian tentang khasiat mahkota dewa sebagai penyembuh sudah dilakukan semenjak tahun 2000. Riset tanaman yang berpotensi sebagai ubat penyakit degenerative ini dilakukan oleh lembaga penelitian dan institusi perguruan tinggi. Lignan, salah satu senyawa yang berhasil diisolasi merupakan golongan polifenol yang dianggap bersifat toksik. Dari berbagai uji toksisiti dapat disimpulkan bahawa mahkota dewa berpontensi sebagai perangsang jantung, meningkatkan pembentukan glikogen di hati dan otot, dan mempengaruhi sekresi insulin.

Namun dari hasil uji tokisisiti juga terdapat data bahawa mahkota dewa bersifat toksik. Di satu sisi sifatnya ini menguntungkan untuk membunuh sel kanser , namun pada sisi lain berpotensi menimbulkan kesan sampingan terutama jika diambil tanpa pengawasan herbalis.

Berbagai penelitian yang sudah dilakukan menunjukkan hasil bahawa buah mahkota dewa berpotensi sebagai hepatoprotektor, antioksida, penurun gula darah, antialergi (antihistamin) dan antiperurasemia (antiasam urat)

Antikanser
antikanser

Kanser termasuk dalam 5 penyakit penyebab kematian utama di dunia. Peningkatannya berjalan seiring perubahan gaya hidup; fast food, makan tinggi lemak, rokok, bahan pengawet dalam makanan, serta pencemaran lingkungan oleh bahan kimia berbahaya. Dari balik dinding laboratorium Prof. Dr. Akio Mimura dari Department Bioteknologi, |Universiti Yamanashi, Jepun berhasil menguak tabir rahsia bahan alam melawan penyakit ganas itu. Ia berhasil mengidentifikasi senyawa aktif antikanser dari buah dan cengkang mahkota dewa. Senyawa tersebut terbukti dapat menekan pertumbuhan sel leukimia secara In-vitro. Hasil penelitian ini tentu membawa angin segar bagi penderita keukimia. Dalam satu seminar tentang mahkota dewa di Jakarta dan Yogyakarta pada 2005. Akio menyatakan bahawa sampai saat ini masih diteliti bagaimana mekanisma penghambatan itu. Di duga senyawa itu dapat menginduksi proses apoptosis. Apoptosis adalah suatu program aktif kematian sel normal yang sangat teratur. Dalam bahasa awam boleh disebut sebagai proses bunuh diri.

Apoptosis adalah kata kunci dalam penyembuhan kanser. Pada penderita kanser, sel-sel tidak mati dan terus menerus memperbanyakkan diri. Penyebabnya ada 2 jenis; penyimpangan dalam proses pembelahan atau gangguan pada system apoptosisnya. Akio percaya mahkota dewa mengandungi senyawa penghambat mitosis dan memicu proses bunuh diri / apoptosis pada sel-sel kanser. Hasil kajian ternyata sejalan dengan penelitian Dr. Vivi Lisdawati Apt Msi, periset Litbang Department Kesihatan. Mahkota dewa berindikasi positif kerana bersifat sitotoksis atau penghancur sel kanser …. Seperti Akio, Vivi juga melakukan percubaan secara In-vitro, menggunakan tikus sebagai haiwan percubaan. Bezanya, ia menggunakan sel L1210 yang di asingkan dari limpa. Ternyata 50% sel leukimia dari limpa haiwan itu terhambat pertumbuhan setelah dititiskan ekstrak buah mahkota dewa. Leukimia merupakan salah satu kanser yang disebabkan oleh neoplasma ganas pada sel darah putih. Leukimia termasuk kelainan degenerative pada sumsum tulang belakang. Sel sel kanser leukimia dengan cepat menyebar ke bahagian lain sehingga tergulung dalam keadaan akut.

Pengaruh ekstrak mahkota dewa terhadap sel leukimia terjadi pada dos yang cukup rendah. Secara farmakologi berarti dengan dos yang sangat kecil pun sudah mendatangkan kesan. Setiap senyawaan yang memiliki aktiviti biologi tinggi, pada umumnya turut memiliki kesan toksisiti tinggi. Semakin kecil dos yang digunakan untuk mengubat makanan, semakin rendah senyawa toksik yang memasuki tubuh badan. Senyawa aktif yang ampuh memerangi sel kanser pada dasarnya adalah senyawa hasil metabolit sekunder tanaman induknya. Toksisiti metabolit sekunder tanaman berkaitan dengan kemampuan pertahanan dari tanaman tersebut terhadap predator. Semakin tinggi tingkat toksisiti metabolit sekunder tanaman, maka semakin potensial tanaman itu digunakan sebagai bahan ubat.

Berdasarkan pada rujukan, buah mahkota dewa mengandungi senyawa alkaloid, saponin, polifenol, flavonoid, tannin, triterpenoid dan steroid.

KHASIAT MAHKOTA DEWA

Herba Mahkota Dewa mengandungi pelbagai khasiat untuk orang dewasa mahupun kanak-kanak. Khasiatnya berbeza mengikut bahagian seperti daun, biji, buah, batang/ranting dan akar.

Antaranya seperti berikut :-

> Mengurangi kandungan kolesterol dalam badan serta mengurangi penambahan lemak di dinding pembuluh darah
> Penyingkiran racun @ toksin daripada sesuatu bahan di dalam tubuh seterusnya dapat meneutralkan racun di dalam badan.
> Berfungsi sebagai bahan anti-bakteria dan anti-virus.
> Meningkatkan sistem ketahanan badan dan daya hidup
> Meningkatkan daya tahan kepada penderita diabetes dan darah tinggi.
> Mengurangkan kadar gula dalam darah dan pengumpulan darah.
> Membantu mengurangkan kadar angin dalam badan.
> Sebagai bahan untuk anti-virus ,anti-bakteria , anti-oksidan , anti- alergi dan anti-radang
> Membantu melancarkan peredaran darah di dalam badan dan mengelakkan berlakunya penyumbatan pada pembuluh darah.
> Membantu mengurangkan kesakitan tatkala berlaku pedarahan dan pembengkakan di tubuh badan
> Mengurangkan kesan daripada penyakit jantung koroner
> Mengubati dan mengurangkan penyakit kanser seperti kanser payudara dan kenser rahim.
> Meningkatkan stamina dan ketahanan badan tehadap influeza
> Bertindak sebagai bahan bagi membantu proses penyembuhan penyakit Tekanan darah tinggi

CARA PENYEDIAAN:
Buah mahkota dewa (kulit dan isi) dihiris nipis-nipis, kemudian dijemur sehingga benar-benar kering. Kemudian, rebus hirisan tadi dan minum air rebusan.

cara penyediaanSukatan untuk Kanser dan Tumor:
bahan-bahan:
– 5 gram buah-buahan kering
– 10 gram kering
– 15 gram
– 15 gram kering cakar ayam

Cara penyediaan:
a) Basuh semua bahan
b) Rebus dalam 5 cawan air, sehingga menjadi 3 cawan.
c) Ditapis dan dibiarkan sehingga sejuk.

Peraturan minum:
3 kali sehari, setiap 1 cawan diminum 1 jam sebelum makan

Sukataan untuk kencing manis:

bahan-bahan:
5-6 biji buah mahkota dewa

cara penyediaan:
a) Buah mahkota dewa dibasuh terlebih dahulu
b) Dihiris nipis-nipis
c) Direbus dalam 5 cawan air sehingga menjadi 3 cawan air.
d) Ditapis dan dibiarkan sehingga sejuk.

Peraturan minum:
3 kali sehari, setiap 1 cawan diminum 1 jam sebelum makan

Sukatan untuk Reumatik dan Gout:

bahan-bahan:
– 5 gram isi buah mahkota dewa
– 15 gram akar sidaguri
– 10 gram kering sambiloto

cara penyedian:
e) Buah mahkota dewa dibasuh terlebih dahulu
f) Dihirisan nipis-nipis
g) Direbus dalam 5 cawan air sehingga menjadi 3 cawan air.
h) Ditapis dan dibiarkan sehingga sejuk.

Peraturan minum:
3 kali sehari, setiap 1 cawan diminum 1 jam sebelum makan

Sukatan untuk Hepatitis:

bahan-bahan:
– 5 gram isi kering buah mahkota dewa
– 15 gram pegaga
– 10 gram kering sambiloto
– 15 gram daun mahkota dewa

Cara penyedian:
i) Buah mahkota dewa dibasuh terlebih dahulu
j) Dihirisan nipis-nipis
k) Direbus dalam 5 cawan air sehingga menjadi 3 cawan air.
l) Ditapis dan dibiarkan sehingga sejuk.

Peraturan minum:
3 kali sehari, setiap 1 cawan diminum 1 jam sebelum makan

ANTIOKSIDAN, ANTI-RADANG DAN CYTOTOXICITY DARI MAHKOTA DEWA (PHALERIA MACROCARPA (BOERL.) SCHEFF)

condensorBuah mahkota dewa terdiri dari isi (pericarp), cengkang (mesocarp) dan biji (seed ). Kesemua bahagian buah di ekstrak melalui cara refluks dengan metanol. Aktiviti antioksida dari ekstrak dicirikan melalui pelbagai kaedah model sistem In-vitro seperti FTC, TBA, DPPH radikal, pengurangkan kuasa dan NO radikal. Analisis anti-radang telah dilakukan dengan menggunakan pengeluaran NO oleh macrophage RAW 264,7 garis sel yang disebabkan oleh LPS / IFN-γ dan aktiviti sitotoksik telah ditentukan dengan penggunakan beberapa garis sel kanser dan satu sel garis normal

Keputusan
Keputusan menunjukkan bahagian-bahagian berlainan (perikarpa, mesokarpa, dan biji) daripada buah mahkota dewa mengandungi jumlah fenolik yang pelbagai jumlah (59.2 ± 0.04, 60.5 ± 0,17, 47.7 ± 1,04 mg asid Gallic setara / g DW) dan sebatian flavonoid (161,3 ± 1,58, 131,7 ± 1,66, 35,9 ± 2,47 mg rutin setaraf / g DW). Isi (pericarp) dan cengkerang (mesocarp) menunjukkan aktiviti antioksida yang tinggi dengan penggunaan DPPH (71,97%, 62,41%), ferric mengurangkan kuasa antioksida (92,35%, 78,78%) dan aktiviti memerangkap NO (65,68%, 53,45%). Ujian Ferric thiocyanate dan asid thiobarbituric menunjukkan aktiviti antioksida yang ketara dalam aktiviti peratusan perencatan hydroperoxides keatas perikarpa dan mesokarpa pada hari terakhir cerakin. Begitu juga, perikarpa dan mesokarpa menghalang sintesis inducible oksida nitrik dengan nilai 63,4 ± 1.4% dan 69,5 ± 1.4% pada gari sel macrophage RAW 264.7 disebabkan oleh LPS / IFN-γ menunjukkan potensi anti-radang yang ketara. Aktiviti sitotoksik terhadap HT-29, MCF-7, sel garis HeLa dan Chang telah diperhatikan dalam semua bahagian.

Kesimpulan
Keputusan ini menunjukkan kemungkinan penggunaan buah mahkota dewa sebagai sumber sebatian bioaktif, kuat sebagai antioksida, anti radang dan agen sitotoksik. Aktiviti antioksida buah mahkota dewa mungkin disebabkan dari kehadiran sebatian flavonoid kebeberapa bahagian yang berbeza dalam buah. Hendra et al. menyiasat kehadiran sebatian flavonoid dalam bahagian berlainan buah mahkota dewa, dan mendapati bahawa perikarpa mengandungi flavonoid seperti kaempferol, myricetin, naringin, dan rutin. Walaupun naringin dan quercetin ditemui pada mesokarpa dan quercetin dalam ekstrak biji.

AKTIVITI ANTIOKSIDA BUAH MAHKOTA DEWA (P. MACROCARPA)

Carta

Antioksida ditakrifkan sebagai bahan yang ketara melengahkan atau menghalang proses pengoksidaan. Aktiviti anti-pengoksidaan diukur secara tidak langsung dengan menentukan kadar perencatan proses pengoksidaan semasa kehadiran antioksida. DPPH, radikal organik stabil dalam bentuk kristal dalam cecair, digunakan secara meluas bagi menentukan aktiviti antiradical pada sesuatu sebatian atau ekstrak yang diberikan. Aktiviti antioksida keatas sesuatu sebatian atau ekstrak yang diberikan, sering dikaitkan dengan aktiviti radikal memerangkap. Rajah 3 menunjukkan aktiviti memerangkap radikal bebas keatas ekstrak perikarpa, mesokarpa, biji buah mahkota dewa dan BHT pada kepekatan yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa perikarpa menghasilkan aktiviti memerangkap tertinggi 71.97% manakala yang terendah adalah dari ekstrak biji yang merupakan 54.44% pada kepekatan 300 μg / ml.

Tambahan pula, keupayaan ekstrak untuk mengurangkan besi (III) ke besi (II) telah ditentukan dan dibandingkan dengan butylated hydrotoluene (BHT) yang dikenali sebagai agen penurunan yang kuat sebagaimana ditunjukkan dalam Rajah 4. Keputusan menunjukkan bahawa ekstrak boleh mengurangkan besi dengan cara dos bergantung dalam perikarpa, mesokarpa dan biji dengan nilai 92.45%, 78.78%, 66.40% masing-masing.

Rajah 5 menunjukkan aktiviti pemerangkap NO keatas semua sampel yang diuji. Kesemua sampel melihatkan aktiviti memerangkap NO dengan cara dos bergantungan. Nilai IC50 bagi aktiviti memerangkap NO dibentangkan dalam Jadual 2. Semua ekstrak menunjukkan nilai IC50 diantara 200-400 μg / ml menunjukkan kesederhanaan aktiviti pemerangkap NO. Nilai pememerangkap NO telah dikategorikan mengikut Tsai et al. dan Oskoueian et al. Kepekatan IC50 (Jadual 2) menunjukkan perbezaan yang signifikan dalami DPPH, FRAP dan aktiviti pemerangkap oksida nitrik diantara ekstrak yang diperolehi daripada bahagian berlainan.

Jadual 2. Nilai ekstrak IC50dan standard radikal bebas, pengurangan kuasa dan aktiviti memerangkap oksida nitric.

Aktiviti antioksida buah mahkota dewa mungkin disebabkan kerana kehadiran sebatian fenolik dan flavonoid sebagaimana Linggru et al. melaporkan kehadiran kaempferol, myricetin, naringin, quercetin, dan rutin sebagai flavonoid utama yang hadir dalam buah mahkota dewa. Korelasi diantara flavonoid dan aktiviti antioksida mungkin disebabkan dari kehadiran kumpulan 3-hidroksil dalam cincin heterocyclic, manakala tambahan kumpulan hidroksil atau methoxyl pada kedudukan 3,5 dan 7 dari cincin A dan C seolah-olah menjadi kurang penting . Kenyataan ini adalah selaras dengan Amic et al. yang menyiasat 29 flavonoid untuk aktiviti memerangkap radikal bebas diikuti dengan analisa melalui penggunaan perisian struktur-aktiviti hubungan quatitative (quatitative structure-activity relationship (QSAR). Hasil kajian menunjukkan bahawa pembangunan aktiviti struktur antiradical menandakan keaktifan tinggi flavonoid memiliki pengisian cincin B 3’4′-dihydroxy dan/atau kumpulan 3-OH. Seperti yang ditunjukkan di dalam Rajah 6 (b, d, f) perikarpa dan mesokarpa menunjukkan peratusan sel daya maju melebihi 90% bagi kesemua kepekatan melainkan ekstrak dari biji. Ekstrak biji dengan kepekatan melebihi 6.25 μg / ml menunjukkan peratusan daya maju sel menurun dengan ketara.

KAJIAN HIPOGLISEMIK DAN ANTI-HYPERGLYCEMIC DARI PERIKARPA BUAH MAHKOTA DEWA (PHALERIA MACROCARPA)

Buah mahkota dewa digunakan dalam sistem kesihatan tradisional Indonesia dan mula meluaskan penggunaannya di Malaysia, sebagai ubat berkesan dan untuk pengurusan penyakit kencing manis. Oleh itu, kajian ini bertujuan menyiasat kesan hypoglycemic (kerendahan gula dalam darah yang Abnormal, disebabkan berlebihan insulin atau diat yanng lemah) dan anti- hyperglycemic dari ekstrak P. macrocarpa keatas tikus normal dan diabetik, masing-masing. Buah-buah diekstrak secara berurutan dalam petroleum eter, metanol dan air untuk memperolehi 3 ekstrak. Glukosa dalam darah bertindak balas kepada dos akut ekstrak (1g/kg bw) dan ujian intra-peritoneal toleransi glukosa (IPGTT) telah dilakukan keatas tikus normal dan kajian aktiviti anti-hyperglycemic dijalankan keatas tikus kencing manis selama12-hari. Ekstrak tidak mendatangkan kesan dalam kajian dos akut. Walau bagaimanapun, ekstrak dengan metanol dan air menunjukkan kesan tidak ketara glukosa darah menurun diantara 30 dan 120 min pada IPGTT, berbanding dengan kawalan biasa.

Pada tikus diabetik, ekstrak metanol hanya menurunkan glukosa darah dari 56.25 dan 58.33% (P <0.05) selepas 12 hari rawatan berbanding dengan diabetes kawalan (DC) dan nilai-nilai pra-rawatan, masing-masing; kesan serupa pada metformin, glibenclamide dan kumpulan rawatan insulin. Insulin plasma yang diukur pada kumpulan rawatan ekstrak melalui metanol didapati menurun sebanyak 75 dan 50% berbanding dengan DC dan nilai pra-rawatan, masing-masing (P <0.05). Kesan terdahulu dibandingkan dengan rawatan kawalan insulin dengan pengurangan 65 dan 30% (P <0.05) masing-masing. Semburan Ujian ekstrak metanol lapisan nipis kromatografi Fitokimia (Phytochemical thin layer chromatography (TLC) menunjukkan kehadiran banyak flavonoid, terpenoids dan tannin. Aktiviti antidiabetic dari P. macrocarpa telah disahkan dan tindakan yang terdapat dalam pecahan metanol boleh digunakan oleh pankreas.

Catatan
– Bahagian buah terutamanya bijinya beracun, ianya perlu di rebus sebelum memakannya.
– Ibu hamil dilarang meminum hasil pemprosesan tumbuhan ini.

Sumber : http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2012/12/khasiat-mahkota-dewa.html

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: