
Klasifikasi
Nama Tempatan : Cakar Ayam
Nama Saintifik : Selaginella Doederleinii Hieron
Nama Lain : Si Shang Be (China)
Famili :
Cakar ayam (Selaginella doederleinii Hieron) tergolong dalam tumbuhan paku pakis yang tumbuh melimpah di tebing, jurang dan tempat teduh yang beriklim dingin. Cakar ayam mempunyai rasa manis dan bersifat hangat, ianya di biakkan melalui keratan batang, ianya perlu disiram dengan air yang cukup bagi memelihara kelembapan tanah, baja yang sesuai ialah baja organik. Seluruh bahagian tanaman ini sesuai di manfaatkan sebagai ubat.
Daunnya berbentuk tripinat dan menyerupai cakar ayam berdasarkan susunan “sisik” daunnya. Tumbuhan yang turut dikenali sebagai paku batu ini mengandungi alkaloid, filosterol dan saponin. Keseluruhan bahagian tumbuhan ini boleh digunakan sebagai ubat dan lazimnya disediakan sebagai ramuan yang dikeringkan.
Kandungan kimia
Kandungan kimia di dalam cakar ayam belum lagi banyak di ketahui, namun ianya mengandungi antipiretik, anti-toksin, antikanser, menghentikan darah & pembersih darah.
Ciri dan khasiat
Pokok ini mempunyai ciri manis dan panas yang berkhasiat diguna untuk meredakan panas, penawar racun , antikanser (antineoplastik), menghentikan pendarahan (hemostatik) dan meredakan bengkak (antiedema).
Kegunaan
Penyakit utama
> Kanser rahim, peparu dan saluran pernafasan
Penyakit Yang Diubati
- Hepatitis
- Ascites (Perut Busung)
- Sirosis (Pengecilan Hati)
- Infeksi Saluran Kencing
- Radang Paru-Paru, Batuk, Serak, Bronchitis & Tonsillitis.
- Kanser (Rahim, Paru-Paru Nasopharynx)
- Rematik, Tulang Patah @ Retak.
Rujukan :
1) https://sulaiman-osman.blogspot.com/2015/11/pohon-cakar-ayam.html?m=1
Apa kata teman hari ni ?