Wannura

Koleksi Tumbuhan

Orkid Harimau (orkid hutan) di Harry Nursery Februari 22, 2010

Filed under: Artikel — zainura66 @ 1:45 pm
Tags: , ,

 

14 Responses to “Orkid Harimau (orkid hutan) di Harry Nursery”

  1. noor shuheda Says:

    salam. nursery ni kat mana? bolah saya dapatkan alamat n no tel nursery kat saya.

  2. zainura66 Says:

    Inilah alamat nursery Harry

    PA 65791, Hala Tasek Timur 11, Kg. Tersusun Tasek,31400, Ipoh,Perak

    dan no. taliponnya ialah h/p : 012 – 463 7432 atau
    019 – 570 0797

  3. jojo Says:

    saya dah tanam orkid tiger dah hampir 20 tahun..namun masih kini tidak berbunga..sedih tul..

    • Ang60 Says:

      Hi jojo,bukan awak sorang je yg sedih bila orkid tiger x berbunga…saya dulu pun mcm awak juga..Anak sulung saya berumur 13 tahun baru orkid tiger saya berbunga…!.Skrg anak saya dah berumur 25 tahun…Lepass tu ia berbunga tiap2 tahun…Rahsia nya …banyak cara tg saya cuba,akhir nya berjaya…kena bnyk bersabar.Bayangkan kalau 15 pasu/perdu besar berbunga penuh dan kembang mekar pd setiap 31 ogos…!.Mmg berbaloi n mmg kena pd nama “Tiger Orchid @ Giant Orchid @ Grammatophyllum sp.

  4. zainura66 Says:

    Jojo,

    janganlah bersedih dek akibat orkid tiger yang tidak berbunga yang telah ditanam hampir 20 tahun. Saya rasa jika dah hampir 20 tahun masih tidak berbunga juga, tentu ada faktor2 persekitarannya yang tidak sesuai seperti suhu, tempat (prasarana) dan lain2. Walaubagaimanapun Jojo boleh berhubung dengan En. Zul untyk mendapatkan sedikit tips penjagaan dan penanaman orkid harimau ini melalui emailnya : zul_tigerorchids@yahoo.com. atau boleh terus berhubung dengan beliau melalui h/p : 0194548000

    Salam ceria selalu.

  5. su Says:

    salam
    harganya brpnye sepasu

  6. Ahmad Says:

    Hrp jgn lah susah hati kalau giant orkid anda x berbunga lps 20 tahun.Habitat asal orkid ini biasa dijumpai diatas pokok setinggi 80 -100 kaki.Jadi bila kita mengalih ke persekitaran baru ianya mengambil masa utk sesuaikan dgn habitat baru.Giant orkid saya yg pertama mula berbunga seusia anak sulung saya ketika itu berumur 13 tahun…skrg semua 15 rumpun besar berbunga setiap tahun dan kembang sepenuhnya setiap 31 ogos.Bunga nya dpt bertahan 2-3 bulan…puas dan hebat.Kawan2 yg x sabar ramai yg buang akhirnya menyesal bila tgk bunga…

  7. Ahmad Says:

    Kebanyakan orkid samada hybrid atau liar (hutan) yg dibeli di nurseri mungkin telah lama di dlm persekitaran baru atau telah dibiak secara intensif dlm nurseri dgn pengjagaan,siraman,pembajaan,kawalan serangga atau lain2 kaedah yang sistematik.Habitat di tempat asal semua nya secara semula jadi…Membela orkid liar memerlukan tahap kesabaran yg tinggi.Orkid juga perlu di belai macam anak kecil yg memerlukan perrhatian…!Banyak cara membaja..baru ada improvement.

  8. Norzilah Says:

    yees memang mencabarkan orkid ni, sentimental value pun ader. Tk En Ahmad dgn info2nyer.

  9. hamizan Says:

    As’salam,blh tnnye skit x, mcm mne eh cre nk mengeluarkan bunga eh pokok orkid harimau ni, sye pnnye orkid harimau dh lbh 20 thn tidak berbunga.

  10. […] orkid harimau orkid hutan di harry nursery wannuraOktober 11, 2010 at 6:35 pm. Jojo, janganlah bersedih dek akibat orkid tiger yang tidak berbunga yang telah ditanam hampir 20 tahun. Saya rasa jika dah (Read More…) […]

  11. […] Orkid harimau (orkid hutan) di harry nursery | wannura description: Mei 27, 2010 at 5:59 pm. inilah alamat nursery harry . pa 65791, hala tasek timur 11, kg. tersusun tasek,31400, ipoh,perak. dan no. taliponnya ialah h/p. file Name : Orkid harimau (orkid hutan) di harry nursery | wannura source : wannura.wordpress.com download : Orkid harimau (orkid hutan) di harry nursery | wannura […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: