Wannura

Koleksi Tumbuhan

Jarum tujuh bilah (Pereskia sacharosa) Januari 19, 2010

Filed under: Herba — zainura66 @ 7:53 am
Tags: , , , , ,

Advertisements
 

5 Responses to “Jarum tujuh bilah (Pereskia sacharosa)”

  1. newzair Says:

    awas duri pokok ni rapuh ,, bila tersusuk ia akan patah dan tinngalkan kesan pada bahagian yang terkena , baru semalam saya jumpa pokok ni ,,

  2. zainura66 Says:

    Betul tu newzair. Selain daun, durinya pun power juga ! Di di sesetengah hospital pun ada juga menanam pokok ini.

  3. newzair Says:

    agaknya diorang buat apa ngan pokok ni takan nak ubat pesakit kot

  4. Mazlina Yusof Says:

    pucuknya boleh diulam 3 helai sehari. bagus untuk pesakit kanser. tetapi saya tidak pasti mungkin tidak bagus untuk ibu-ibu baru nak pregnant. sebab daun ni bersifat panas kalau terlebih dos. Barangkali boleh menyebabkan keguguran atau membantutkan kehamilan.

  5. nur Says:

    askum….. kalau leh tolong lah bagi jelas dan boleh dibaca tulisan tu….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: