Wannura

Koleksi Tumbuhan

ASAM KELUBI (Eleiodoxa conferta) SEDAP DIBUAT JERUK Februari 27, 2010

Filed under: Paya bakau — Wannura @ 11:33 am
Tags: ,

 

7 Responses to “ASAM KELUBI (Eleiodoxa conferta) SEDAP DIBUAT JERUK”

  1. Gm@Rincool Says:

    Waaah dekat kampung saya banyak buah ni, pokok ini mempunyi dua seipsis 1.Kelumbi memang masam 2. Deimuan ini tidak masam syook dimakan.

  2. zainura66 Says:

    Terima kasih rincool kerana sudi berkongsi maklumat di sini. Di mana letaknya kampung rincool tu ye ? Salam ceria selalu.

  3. mazlan mansor Says:

    Boleh tau macamana cara nak buat jeruk asam kelubi tu. Sedap makan macam macam tu atau sedap makan dengan nasi berlauk!

    • zainura66 Says:

      Bahan-bahan Asam kelubi Garam Gula Ais krim soda

      Cara-cara -buah kelubi dibuang kulitnya kemudian dipotong mengikut bentuk yang dikehendaki -letak buah yang telah dipotong tadi kedalam besen atau apa-apa bekas yang sesuai untuk merendam -masukkan air panas ke dalam bekas yang berisi buah kelubi tadi .. biar sampai terendam kesemua buah -rendam lebih kurang 15 minit( jgn lebih masa ye karang..lembik plak kelubi tu..) -toskan buah kelubi tadi dan jirus ngan air biasa untuk hilangkan wap panas tu -masukkan air biasa serta garam dan letak semula buah tadi dalam air garam pulak ( sukatan air hendaklah sampai buah tersebut terendam kesemuanya ) -biar dalam air garam lebih kurang 6 jam ( lebih sikit pun tak pa ) lepas tu toskan buah tu.. -gula tadi di larutkan dengan air ( guna air masak ) sukatan air tu sama je iaitu sampai semua buah terendam..lepas itu campur dengan ais krim soda -masukkan buah kelubi tadi dalam bancuhan air gula dan bolehlah disimpan -dalam masa dua hari boleh la makan…

      Kalau nak rasa kelainan, bolehlah makan nasi berulamkan jeruk asam kelubi.

      Selamat mencuba.

  4. zainura66 Says:

    Bahan-bahan
    Asam kelubi
    Garam
    Gula
    Ais krim soda

    Cara-cara
    -buah kelubi dibuang kulitnya kemudian dipotong mengikut bentuk yang dikehendaki
    -letak buah yang telah dipotong tadi kedalam besen atau apa-apa bekas yang sesuai untuk merendam
    -masukkan air panas ke dalam bekas yang berisi buah kelubi tadi .. biar sampai terendam kesemua buah
    -rendam lebih kurang 15 minit( jgn lebih masa ye karang..lembik plak kelubi tu..)
    -toskan buah kelubi tadi dan jirus ngan air biasa untuk hilangkan wap panas tu
    -masukkan air biasa serta garam dan letak semula buah tadi dalam air garam pulak ( sukatan air hendaklah sampai buah tersebut terendam kesemuanya )
    -biar dalam air garam lebih kurang 6 jam ( lebih sikit pun tak pa ) lepas tu toskan buah tu..
    -gula tadi di larutkan dengan air ( guna air masak ) sukatan air tu sama je iaitu sampai semua buah terendam..lepas itu campur dengan ais krim soda
    -masukkan buah kelubi tadi dalam bancuhan air gula dan bolehlah disimpan
    -dalam masa dua hari boleh la makan…

    Kalau nak rasa kelainan, bolehlah makan nasi berulamkan jeruk asam kelubi.

    Selamat mencuba.

  5. suhail Says:

    cara cara membuat jeruk asam kelubi secara life

    • shahrul Says:

      kepada yg berminat buah asam kelubi ini blh hubungi sy..kerana terdapat puluhan pokok dikawasan hutan kg sy….012 347 8894


Tinggalkan Jawapan kepada suhail Batal balasan